KOALICIJA

Bratuškova je že 
v Cerarjevi vladi

Objavljeno 19. avgust 2014 16.00 | Posodobljeno 18. avgust 2014 21.38 | Piše: Jadran Vatovec

Miro Cerar bo le še nekako upravičil svojo odločitev glede ZaAB.

Predsednik SMC Miro Cerar.

LJUBLJANA – Dežurni agitatorji nas prepričujejo, češ da je bil dr. Miro Cerar mlajši pred petimi oziroma štirimi dnevi vendarle odločen in jasen. Odločen? Kdaj, s katero izjavo pa? Odločen naj bi menda bil, ker naj bi prvič javno priznal, da članstvo Stranke Mira Cerarja (SMC) nad možnostjo koalicijskega sodelovanja z Zavezništvom Alenke Bratušek (ZaAB) le ni tako zelo navdušeno. No, pa si (p)oglejmo, kaj tako odločnega si je upal izreči dr. Cerar. Ko je komentiral enega od postopkov, ki potekajo pred Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK namreč res proučuje sum korupcijskega tveganja pri izbiri treh kandidatov za evropskega komisarja, ki jih je predlagala vlada mag. Alenke Bratušek), je dejal: »To je zagotovo motnja v pogajanjih. Tudi naše članstvo je s tem zelo nezadovoljno. Tudi javno mnenje je, kot vemo, temu izrazito nenaklonjeno. In to dejansko ima tudi neki vpliv na naš razmislek o bodočem sodelovanju.« V redu, resda je tudi še rekel, da SMC pač nadaljuje usklajevanja (glede koalicijske pogodbe) z vsemi tremi potencialnimi koalicijskimi partnericami, da, skratka, so še vedno, kot temu navadno rečemo z metaforo, vrata za vse tri odprta (tako za ZaAB kot za SD in Desus), da pa bodo pač tudi v SMC o tem, s kom bodo v koaliciji, enako kot v drugih strankah, odločali na sejah za to pristojnih organov.

To, da ima proučevanje KPK lahko celo neki vpliv na razmislek SMC o bodočem sodelovanju ZaAB v vladni koaliciji, kajpak, žal še nič ne pomeni. In niti ni nujno, da bo pomenilo. Predvsem, kajpak, še zdaleč ni nujno, da zaradi tega nazadnje v novi koaliciji ne bo stranke (zavezništva) dozdajšnje predsednice vlade.

Dr. Cerarju bi kvečjemu lahko priznali, da zna, da si upa biti jasen in odločen, če bi si tisto, kar je povedal o nezadovoljstvu članstva SMC oziroma o nenaklonjenem javnem mnenju, upal povedati brez ovinkarjenja in v prvi osebi (v svojem imenu in kot kandidat za novega predsednika vlade). Točno, predsednik republike Borut Pahor bo namreč prav danes svečano podpisal predlog kandidature dr. Mira Cerarja mlajšega za predsednika nove slovenske vlade, po Pahorjevem podpisu navedenega predloga pa bosta oba podala tudi izjavi za javnost. To bi bila lahko priložnost, da dr. Cerar kot kandidat za novega premierja končno jasno pove svoje mnenje, ja, da slovenskim javnostim povsem nedvoumno pojasni, ali je pripravljen, ali želi v vladni koaliciji, na čelu katere očitno bo, imeti tudi ZaAB in s tem pravzaprav svojo vlado uveljaviti predvsem kot zelo očiten političen podaljšek dozdajšnje vlade, ki jo v tem hipu kot predsednica vlade v odstopu še vodi mag. Bratuškova.

Jasno, tudi če dr. Cerar niti današnje priložnosti ne bo hotel izkoristiti za to, da bi državljanom Slovenije nalil čistejšega vina, bomo najpozneje do srede predvidoma že (iz)vedeli, kako sta se odločila on in njegov SMC. V tem hipu sicer velika večina indicev in številni of the record namigi najzgovornješih predstavnikov SD in Desusa pritrjujejo domnevi, da si kandidat za novega predsednika vlade preprosto ne upa odreči sodelovanja ZaAB v svoji vladi. Kaže, da ne samo zaradi tega, ker je ohlapni in splošni vladni program SMC, v katerem je žal prevečkrat opisano, za kaj vse naj bi si prizadevala in za kaj zavzemala nova vlada, še najbolj »soroden« (podoben) programu ZaAB. Precej, precej bolj kot programoma Židan-Hanovega SD ali Erjavčevega Desusa.

Zato da Desus ne bi izsiljeval?

Tisti, ki so dr. Miru Cerarju mlajšemu pomagali ustanavljati SMC, naj bi kandidata za novega premierja že prepričali, da drži kot pribito tisto, kar opozarja tudi večina političnih komentatorjev in analitikov: da se bodo »druge manjše vladne stranke« (Erjavčev Desus!) težje odločale za izsiljevanje njegove vlade, če bo v vladni koaliciji sodelovala in vlado pomagala varovati tudi ZaAB. Četudi bi bila koalicija iz svojih vrst čez čas primorana izločiti Desus in se iz levosredinske koalicije preleviti v povsem levo, bi v državnem zboru še vedno imela več kot zadostno podporo. Drži, že v nekaj dneh bomo videli, kako zelo samostojna in neodvisna sta v resnici dr. Cerar in njegova SMC ter kako pomembna je mag. Alenka Bratušek za tiste, ki so SMC pomagali do zmage na predčasnih parlamentranih volitvah. To, da je javno mnenje izrecno nenaklonjeno Zavezništvu Alenke Bratušek, ima neki vpliv na razmislek SMC o sestavi bodoče koalicije.

Deli s prijatelji