EVROPSKA KOMISARKA

Bratuškova je žalostna, a prepričana: Slovenija bo ponosna name

Objavljeno 14. september 2014 10.53 | Posodobljeno 14. september 2014 10.54 | Piše: Mo. S.

Premierka v odhajanju Alenka Bratušek prinaša informacije iz Bruslja: menda so tam zelo žalostni, ker med Slovenci nima podpore.

LJUBLJANA – Premierko v odhajanju Alenko Bratušek je bodoči predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker imenoval na eno od podpredsedniških mest komisije. Pristojna bo za področje energetike. A kljub uspehu je Bratuškova v domači Sloveniji naletela na hude kritike ...

Žalostna, a Slovenija bo nanjo še ponosna

»Žalostna sem, saj mislim, da bi Slovenija s tem položajem dobila nekaj, kar je bilo do zdaj nedosegljivo. Zame je to izjemna čast, velika odgovornost. Prepričana sem, da bo Slovenija ponosna name, če postanem podpredsednica Evropske komisije,« je povedala v studiu Pop TV. Poudarila je, da bi zelo rada slišala, zakaj je prav ona tista, ki po mnenju Slovencev ni primerna za to funkcijo, saj v Bruslju njeno delo in politične izkušnje ocenjujejo bistveno drugače kot doma.

Ponovila je tudi to, da se za funkcijo ni predlagala sama, temveč je to storila vlada, na vprašanje, koga bo v komisiji zastopala – sebe ali Slovenijo, pa je odgovorila, da si tam član evropske vlade in ne zastopaš interesov neke države. Poudarila je še, da je to mesto politična funkcija, zato pri tem tudi ne gre za nikakršen konflikt interesov, ter da sama sebe ni nikamor imenovala, ampak jo bo na funkcijo imenoval Evropski parlament.

Če bi bili magnetogrami javni ...

Pojasnila je, da je magnetogram seje vlade, na kateri so oblikovali seznam treh kandidatov za komisarsko mesto, posredovala Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), v javnost pa da ne pride zato, ker so po njenem vsi magnetogrami označeno s stopnjo tajnosti, »ker to pač služi delu vlade in ne splošni javnosti«. »Če se bo gospod Cerar odločil, lahko objavi vse magnetograme, tudi njegove,« je povedala, prepričana, da bi to zagotovo vplivalo na vedenje ministrov na sejah vlade, če bi vnaprej vedeli, da bodo magnetogrami objavljeni.

Na vprašanje, ali bo morda odstopila, če KPK pri njenem kandidiranju za mesto komisarke ugotovi kršitve zakona, je odgovorila: »Lahko ste prepričani, da vem, kako mi je ravnati.«

Brez zamer do Cerarja

Izpostavila je tudi, da Miru Cerarju ni zamerila ničesar, se pa sama dobro zaveda, kako pomembna je podpora Evropske komisije. »Gospod Cerar lahko računa na mojo polno pomoč,« je dejala. Nato pa dodala: »Ne gre za Alenko, ne gre za gospoda Cerarja, ampak gre za državo.«

Računa na strokovno pomoč

Prepričana je, da bo zaslišanje v Evropskem parlamentu dobro prestala, saj se bo nanj vsebinsko pripravila po najboljših močeh. »Kot predsednica vlade mislim, da imam kar nekaj političnih izkušenj, tudi s področja energetike smo v Evropskem svetu večkrat razpravljali o določenih ciljih, ki si jih kot Evropa zastavljamo,« je povedala. Meni, da bodo pri njenem delu bolj kot strokovne pomembne politične izkušnje: »Če prevzameš to funkcijo, prevzameš politično funkcijo. Veliko ljudi v Evropski komisiji pa ti pomaga s svojimi zelo strokovnimi izkušnjami.«

Kot pravi, si bo kot komisarka prizadevala za čim večjo samooskrbo na področju energetike. Čeprav je Evropska unija zelo odvisna od ruskega plina, zagotavlja, da nas ne bo zeblo in da bo našla ustrezno rešitev, čeprav z ruske strani pričakuje tudi kakšne protisankcije kot odgovor na sankcije iz EU.

Državni dolg ni nič večji?

Še enkrat je poudarila, da so ji v Bruslju že večkrat dejali, kako žalostno je slišati, da domači poslanci ne podpirajo komisarja. »Slovenija s tem nase vleče zelo temno luč,« je dejala.

Na vprašanja o državnem dolgu je odgovorila, da je njena vlada veliko stvari naredila odlično, zunanji dolg države pa da se v njenem mandatu ni prav nič povečal. »Je pa zasebni dolg zaradi tajkunskih prevzemov prešel v dolg države,« je pojasnila in se pohvalila z manjšim deležem brezposelnosti in dvigom gospodarske rasti. »Če bo Slovenija nadaljevala po poti, ki smo jo začrtali, bo nedvomno uspešna,« je dodala. V Cerarja verjame in mu želi, da sestavi vlado za štiri leta in da nadaljuje njeno »uspešno pot«.

Deli s prijatelji