VODENJE VLADE

Bratuškova: Janša je zadnji, ki lahko kritizira naše delo

Objavljeno 30. julij 2013 00.16 | Posodobljeno 30. julij 2013 00.42 | Piše: S. J.

Premierka meni, da je Slovenija na pravi poti, predstavitev novega paketa ukrepov pa državo čaka v septembru.

Poslanka PS Alenka Bratušek.

LJUBLJANA – »To je signal Sloveniji, da smo na pravi poti, signal, da smo se stvari lotili prav,« je Alenka Bratušek povedala o odločitvi bonitetne agencije Standard & Poor's, da potrdi oceno Sloveniji, ki tako ostaja na A–. Ob tem je poudarila, da se je zgodilo prvič po letu 2010, da ostaja ocena kakšne agencije vsaj enaka, saj so od tedaj dalje ocene Sloveniji le padale.

Premierka pravi, da je sanacija bank velik korak, ki bo pomagal gospodarstvu, ni pa edini. Gospodarstvenikom, s katerimi se bo znova srečala 10. avgusta, je predlagala, naj pripravijo ukrepe, ki bi jih predlagali, če bi sedeli na njenem mestu. »Proti koncu avgusta bomo spet sedli skupaj in pogledali, kaj od predlaganega je mogoče realizirati,« je povedala Bratuškova in poudarila, da je pomembno, da vsi skupaj najdemo ukrepe, s katerimi bi pomagali našemu gospodarstvu.

Ceni smisel za humor SDS

Na nacionalki v Odmevih se je odzvala tudi na govor Janeza Janše v Bovcu: »Vesela sem, da imajo smisel za humor in da so v teh časih tako razpoloženi. Izpita za avtobus nimam in ga tudi nimam namena narediti. Je pa Janez Janša od leta 2004 do leta 2008, še posebno pa v prejšnjem mandatu, pokazal, da nima izpita za vodenje države in je zadnji, ki lahko kritizira naše delo.« Je pa njegove primerjave označila za nespodobne. Ob tem je poudarila, da je pri vodenju države nihče ne usmerja: »Ne vozim, ampak vodim jaz, ne tisti, ki sedijo na zadnjih sedežih.«

Varčevalni ukrepi Janševe vlade preveč radikalni

Prav tako pravi, da nikoli ni nasprotovala varčevanju, je pa vedno trdila, da so poleg varčevanja potrebni tudi ukrepi za gospodarsko rast. Vendar pa poudarja, da so bili varčevalni ukrepi vlade Janeza Janše preveč radikalni in da bi se še stopnjevali. Zatrjuje, da se v letu 2014 javnim uslužbencem ne obetajo posegi v plače, pa tudi rezi v pokojnine niso predvideni. Tudi brez kriznega davka bo, kot kaže, za zdaj šlo, o davku na nepremičnine pa se bo še odločalo, saj pravi, da se vsemu vendarle ne bo mogoče izogniti.

Ob tem je poudarila, da vlada deluje le nekaj mesecev, od nje pa se pričakujejo rezultati, kot da je na položaju že nekaj let.

Z Jankovićem bosta storila tako, kot je najboljše za državo

Za september obljublja, da bo vlada predstavila paket ukrepov, ki jih Slovenija potrebuje. Na očitke Igorja Lukšiča pa odgovarja: »Gospod Lukšič je, kot vem, še vedno del te koalicije, če misli, da bi on bolje uredil stanje v državi, lahko prevzame zadevo.« 

Spregovorila je tudi o Gorenju in o tem, da ne ve, kje bi lahko dobili denar za njegovo dokapitalizacijo: »Upam, da bo Gorenje dokazalo, da tuj kapital ni noben bavbav in da lahko podjetje s tujim kapitalom v Sloveniji uspešno deluje.«

Priznala pa je tudi, da se z Zoranom Jankovićem o prihajajočem kongresu PS še nista pogovarjala, vendar je prepričana, »da bova storila tako, kot je najboljše za državo«.

 

 

 

Deli s prijatelji