OVADENA

Bratuškova: Glede na cirkus in farso sem to pričakovala

Objavljeno 16. julij 2015 14.11 | Posodobljeno 16. julij 2015 14.11 | Piše: STA, T. L.

Bratuškova za ovadbo izvedela iz medijev, o odstopu pa ne razmišlja

Na zaslišanju za evropsko komisarko nasmejana Bratuškova. Nasmeh je zdaj že zdavnaj zbledel.

LJUBLJANA – Predsednica in poslanka ZaAB ter nekdanja predsednica vlade Alenka Bratušek je za kazensko ovadbo zaradi kandidature za evropsko komisarko izvedela iz medijev. Je pa nekaj podobnega »glede na cirkus in farso, ki ga delata Nacionalni preiskovalni urad (NPU) in policija« pričakovala, je dejala v izjavi za javnost. O odstopu ne razmišlja.

Preiskovalci NPU so namreč zoper Bratuškovo na tožilstvo vložili kazensko ovadbo, v kateri ji očitajo zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic pri njeni kandidaturi za evropsko komisarko. Za to je zagrožena kazen do enega leta zapora. Nadaljnji postopki so zdaj v rokah tožilcev.

Bratuškova je dejala, da z ovadbo ni seznanjena, kar ve, ve iz medijev. Policija si po njenih besedah, »po vsem, kar so naredili«, ni mogla privoščiti, da ne bi spisala kazenske ovadbe. Ko se bo izkazalo, »da je bil ta cirkus nepotreben«, pa si želi, da bo deležna enake pozornosti medijev kot zdaj. Prepričana je, da se zgodba drugače, kot da se izkaže, da ni kriva, ne more končati.

To njeno prepričanje potrjuje kar nekaj pravnih mnenj, je poudarila in dodala, da je tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) ugotovila, da v komisarski zgodbi ne gre za kaznivo dejanje. »Če ne bi bila sama udeležena v tem, bi bilo smešno, tako je pa tragično,« je povedala zbranim novinarjem v državnem zboru.

Zaradi ovadbe ne bo odstopila

Na vprašanje, ali bi ovadba lahko pomenila njen odstop s poslanske funkcije ali mesta predsednice ZaAB, je odvrnila, da ni treba nikomur odstopati, preden se mu ne dokaže, da je kriv. Če bi se odstopalo že ob vložitvi ovadbe, bi jih politiki po njenem imeli bistveno več in bi se sestava DZ lahko nenehno spreminjala. Sama se sicer strinja, da pravnomočno obsojeni nimajo kaj početi v politiki, a ob tem izpostavlja, da vsi veljajo za nedolžne, dokler se jim krivda ne dokaže. Zato bo tudi sama v tem primeru ravnala po določilih zakona in zaradi vložene ovadbe ne bo odstopila.

Spomnila je, da gradiva za sejo vlade, na kateri se je odločalo o kandidatih za evropskega komisarja, ni pripravila sama in se torej ni mogla samopredlagati. Tudi seznam kandidatov se je pripravil koalicijsko, je dodala.

Če predlaganje na komisarsko funkcijo pomeni zlorabo položaja, da bi sebi ali komu drugemu zagotovil premoženjsko korist, sta po njenem mnenju v popolnoma enakem položaju tudi predsednik vlade Miro Cerar in evropska komisarka Violeta Bulc. »Če je kandidiranje na politično funkcijo zloraba položaja, bo imela naša policija še ogromno dela.«

Deli s prijatelji