DAVKI

Bratuškova: Država bo samo vzela, kar je njeno

Objavljeno 10. oktober 2013 09.46 | Posodobljeno 10. oktober 2013 09.46 | Piše: Mo. S.

Alenka Bratušek je odgovarjala na vprašanja na facebooku.

Alenka Bratušek.

LJUBLJANA – Predsednica vlade Alenka Bratušek je v sredo odgovarjala na vprašanja svojih virtualnih prijateljev. Na vsa vprašanja, ki jih res ni bilo malo, ni odgovorila, sicer pa jih je bilo največ povezanih z aktualnim dogajanjem v državi (davki, sodni zaostanki, zmanjševanje števila občin …).

Na vprašanje o tem, katere ukrepe vlada »po hitrem postopku pripravlja, da se bo čim več ukradenega vrnilo državi«, je odgovorila, da je vlada že sprejela in v državni zbor (DZ) posredovala spremembo zakona o davčnem postopku, kjer bodo še strožje obravnavali davčni razkorak. »To pomeni, da tisti, ki ne znajo in ne morejo dokazati izvora svojega premoženja, plačajo 70-odstotni davek na to premoženje. Pomembno pa je, da tudi s plačilom davka kazenskemu postopku ne uidejo. Država bo samo vzela, kar je njeno, kazenska odgovornost pa sledi.

Davek na nepremičnine: ohranjajo možnost ugovora

Še enkrat je poudarila, da v zadnjem predlogu davka na nepremičnine ni izjem, niti cerkvenih, saj je enega od komentatorjev zanimalo, ali bo morda popustila pri davkih na sakralne objekte. Poudarila je še, da v zakonu ostaja možnost ugovora, saj ji je ena od komentatork potožila, da jo podatki Gursa o nepremičninah jezijo. »Dokler popisi ne bodo realni, tudi davek na nepremičnine ne bo,« je zapisala, premierka pa ji je svetovala, naj poda ugovor.

V krizo nas je pripeljal pohlep v Janševem mandatu

»Slovenije v krizo ni pripeljal javni sektor, ampak pohlep v letih 2005–2008. Takrat se je bruto zunanji dolg povečal z 20 na 40 milijard – in to bomo plačali davkoplačevalci ob sanaciji bank. Število javnih uslužbencev se je že znižalo. To potrjujejo tudi številke. Državna uprava se je od leta 2008 skrčila za 13 odstotkov. Vsekakor bomo racionalizacijo v javni upravi nadaljevali. Nikakor pa ne bomo pristali na brutalno uničevanje javnega sektorja (šolstva, zdravstva, sociale), ker je to temelj socialno pravične države. Z racionalizacijo se pa absolutno strinjamo in jo tudi izvajamo,« pa je odgovorila na vprašanja, kdaj bodo zmanjšali število zaposlenih v javnem sektorju.


S sivo ekonomijo misli resno

»Ko sem napovedala boj proti sivi ekonomiji, sem mislila zelo resno. Danes lahko vidite, o čem sem govorila. Lokali so lahko zaprti največ tri dni. Verjetno pa se strinjate z mano, da je treba vzpostaviti red v državi.«

Občine in sodni zaostanki

V zvezi z zmanjševanjem števila občin je zapisala, da njihov namen ni zmanjševati pristojnosti lokalnega nivoja, temveč menijo, da bi lahko z združevanjem občin delovali racionalneje. »Kot kažejo javnomnenjske raziskave, ta projekt podpirajo tudi ljudje. Upira se del politike. Le zakaj?« je zapisala.

Priznala je, da so sodni zaostanki v Sloveniji velik problem, a ga čez noč ni mogoče urediti. »Z vrhovnim sodiščem smo podpisali sporazum, pri čemer smo se dogovorili, kaj mora storiti vsak od nas, da bodo stvari šle na bolje. Se pa vsaj na področju gospodarskega kriminala številne zadeve rešujejo hitreje in kar nekaj večjih zadev je bilo tudi zaključenih,« je dodala.

Deli s prijatelji