POZITIVNA SLOVENIJA

Bratuškova: Čutim, da protestirajo tudi proti meni

Objavljeno 01. februar 2013 22.15 | Posodobljeno 01. februar 2013 22.15 | Piše: Mo. S.

Alenko Bratušek v slovenski politiki najbolj moti, da politiki pred kamero postanejo popolnoma drugi ljudje.

Alenka Bratušek.

LJUBLJANA – Alenka Bratušek, ki je vodenje stranke Pozitivna Slovenija (PS) prevzela, potem ko je Zoran Janković svoj status zamrznil, ponavlja, da ima za vodenje stranke polna pooblastila. »Gospod Janković se ne more čez en teden ali pa čez tri mesece, grobo rečeno, 'odmrzniti',« pravi, saj bo moral tako kot drugi na kongresu kandidirati za predsednika, če bo to želel.

Ni treba 100 strani koalicijske pogodbe

»Glede na to, da sem primerna sogovornica za predsednika republike Boruta Pahorja, težko ocenim, zakaj nisem primerna za gospoda Lukšiča, ki je iz iste stranke kot gospod Pahor,« pa je odgovorila na očitke o tem, da se Igor Lukšič z njo ne želi sestati. V zvezi s pogovori o morebitni novi koaliciji je poudarila, da bi se politično ozračje umirilo, če bi se poenotili glede 10 projektov, sploh pa ni treba, da gre za 100 strani koalicijske pogodbe. O tem sicer ne želi kalkulirati, je pa dejstvo, da se koalicija lahko sestavi tudi s PS in (sredinskim) trojčkom ter morda še kakšnim poslancem, je povedala za portal siol.net.

Predčasne volitve? Slaba ideja

O konkretnih imenih za mandatarstvo ne želi govoriti, priznava pa, da mora imeti izbrani človek karizmo, biti mora zelo umirjen in povezovalen, vendar se mora znati tudi odločiti. »Večmesečni dogovori ne bodo prinesli ničesar, v mesecu dni bi morali imeti rešitve na mizi. Nima smisla zavlačevati, res pa je, da lahko samo en človek v Sloveniji sproži to, da bomo imeli predčasne volitve. To je predsednik vlade,« dodaja.

Predčasnih volitev se ne boji, a te zdaj niso najboljša rešitev, saj bodo po njih za mizo sedeli bolj ali manj isti ljudje: »Če se danes ne moremo dogovoriti, ali se bomo po volitvah?«

Moti jo, da je v istem košu z drugimi

»Čutim, da protestirajo tudi proti meni, čeprav sem na novo v politiki,« pa je dejala na množične proteste, ki so konec lanskega leta pretresali državo. Meni, da ljudi na ulici dobro sliši, se je je pa govorjenje o tem, da bi morali vsi oditi, dotaknilo, saj jo dajejo v isti koš kot tiste, ki že 20 let krojijo slovensko politiko. Najbolj jo moti, da politiki pred kamero postanejo popolnoma drugi ljudje. Ko se z njimi pogovarjaš brez kamer, se lahko dogovoriš vse, pravi.

Deli s prijatelji