PREDČASNE VOLITVE

Bratuškova brez vidnejših protikandidatov

Objavljeno 19. junij 2014 19.48 | Posodobljeno 19. junij 2014 19.48 | Piše: STA, Ma. F.

Močnejšo konkurenco ima prvak novoustanovljene Verjamem Igor Šoltes.

Predsednica vlade Alenka Bratušek, ki opravlja tekoče posle.

LJUBLJANA – V predvolilno bitko se kot kandidati za poslance podajajo vsi prvaki parlamentarnih strank z izjemo predsednika PS Zorana Jankovića. Na strankarskih seznamih je tudi večina sedanjih poslancev in nekateri ministri. V posameznih volilnih okrajih pa se obeta zanimiv spopad med vidnimi člani strank.

Premierka, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek od za zdaj znanih list v dveh kranjskih volilnih okrajev nima vidnejših protikandidatov. Prav tako vidnejših konkurentov nima predsednik SDS Janez Janša, ki kandidira v Grosupljem. Močnejšo konkurenco ima medtem prvak novoustanovljene Verjamem Igor Šoltes, ki mu v enem od ljubljanskih okrajev nasproti stojijo nekdanja ministrica Mojca Kucler Dolinar (NSi), nekdanji direktor urada za komuniciranje Anže Logar in ljubljanski svetnik (SDS) ter aktualni vodja kabineta premierke Alenke Bratušek Jernej Pavlič (ZaAB).

Novakova se bo pomerila s Tankom

Predsednik SLS Franc Bogovič bo kot kandidat v dveh ljubljanskih volilnih okrajih imel v enem za tekmece sedanjega ministra za izobraževanje iz vrst SD Jerneja Pikala ter poslanki Melito Župevc (PS) in Majo Dimitrovski (ZaAB), v drugem pa aktualnega obrambnega ministra iz vrst ZaAB Romana Jakiča, poslanca DL Marka Pavlišiča in vodjo oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo na Mestni občini Ljubljana Roberta Kusa (PS).

Predsednica NSi Ljudmila Novak se bo v Ribnici pomerila z vodjo poslanske skupine SDS Jožetom Tankom. Med protikandidati prvaka Desusa Karla Erjavca v Žalcu je poslanec SDS Ljubo Žnidar.

V volilnem okraju Ljubljana Bežigrad bo na listi SMC nastopil profesor na ljubljanski fakulteti za družbene vede Milan Brglez, njegovi protikandidati pa bodo vodja poslancev ZaAB Jani Möderndorfer, aktualna ministrica za delo iz vrst SD Anja Kopač Mrak in predsednik stranke TRS, kandidat na listi Združene levice, Matjaž Hanžek.

Konkurenca Mira Cerarja

V še enem ljubljanskem okraju, Vič - Rudnik, pa kandidira predsednik SMC Miro Cerar, po vseh zadnjih javnomnenjskih anketah celo najbolj priljubljen kandidat za mandatarja. Njegova konkurenta bosta med drugim sopredsednik Solidarnosti Uroš Lubej in podpredsednik SLS Janez Tomšič.

V Kamniku pa bodo volivci lahko izbirali tudi med vodjo poslancev NSi Matejem Toninom, nekdanjim poslancem SDS, zdaj kandidatom SLS Mirkom Zamernikom ter soustanoviteljico Gibanja za ohranitev in izboljšanje javnega zdravstva Julijano Bizjak Mlakar na listi Desusa in na listi ZaAB nekdanjim predsednikom podmladka PS Zoranom Bosančićem.

V Ajdovščini se bodo za čim večjo volilno podporo borili dosedanja poslanka SDS Eva Irgl, predstavnik NSi za stike z javnostjo Jernej Vrtovec in igralka Lara Jankovič na listi Združene levice, župan Ajdovščine Marjan Poljšak pa bo kandidiral na listi Verjamem.

Deli s prijatelji