NOČE POMOČI

Bratuškova: Bolje je hoditi po svoji poti

Objavljeno 03. maj 2013 17.15 | Posodobljeno 03. maj 2013 17.15 | Piše: Mo. S.

Za nemški časnik je spregovorila o težavah Slovenije in o tem, kako jih bo rešila.

Alenka Bratušek.

LJUBLJANA – Ob vse glasnejših namigovanjih, da bo Slovenija naslednji Ciper, ima naša predsednica vlade Alenka Bratušek polne roke dela s pojasnjevanjem, da to ni res. Zdaj je spregovorila še za nemški Deutsche Welle in razložila, kako se bo spopadla s težavami slovenskih bank in se izognila ciprskem scenariju – brez pomoči Evropske unije (EU).

»Vemo, kaj moramo storiti«

»Mislim, da Slovenija ni črna ovca. Priznam, da smo trenutno v težkem položaju, ampak natančno vemo, kaj moramo storiti,« je povedala novinarju. Dodala je, da ima v načrtu dva ključna projekta: okrevanje gospodarstva in konsolidacijo javnih financ. Po njenem je najpomembneje, da oživimo bančni sistem, zato da bodo banke lahko spet financirale gospodarstvo.

KBC je odšla zaradi lastnih težav

Ko si bodo banke opomogle, bodo tudi privlačnejše za tuje investitorje, še meni Bratuškova in ponavlja, da bo ena od bank, ki so delno v državni lasti, na prodaj. Belgijska KCB se je iz NLB po njenem umaknila zaradi lastnih težav.

Slovenija ni Ciper

Na vprašanje, zakaj je tako prepričana, da Slovenija ne bo naslednji Ciper, je odgovorila, da je velika razlika med slovenskimi in ciprskimi bankami, saj je slovenski bančni sistem precej manjši, poleg tega pa Slovenija ni davčna oaza in je osredinjena na izvozno gospodarstvo.

Podjetja bo reševala z dokapitalizacijo bančnega sistema

Srednje velika prezadolžena podjetja bo Bratuškova reševala z dokapitalizacijo bančnega sistema: »To je naša prioriteta, za to si prizadevamo vsak dan /.../ Srednje velika podjetja so motor in gonilna sila slovenskega gospodarstva, zato morajo imeti dostop do posojil. S tem se ukvarjamo 24 ur na dan, sedem dni v tednu.«

Ob koncu je ponovila, da bo Slovenija svoje težave rešila sama, saj je to bolje tako za ljudi kot za gospodarstvo. »Bolje je hoditi po svoji poti, brez evropske trojke,« še meni premierka.

Deli s prijatelji