OBJAVLJAMO POSNETEK

Bratje in sestre Stjepana Crnogorca zajokali ob Irglovi

Objavljeno 10. februar 2014 13.46 | Posodobljeno 10. februar 2014 14.09 | Piše: A. K.

Štirje bratje in sestri pokojnega Crnogorca so bili ob poslušanju posnetka pretreseni.

Predsednica komisije Eva Irgl.

LJUBLJANA – Predsednik Društva za raziskovanje polpretekle zgodovine RS Roman Leljak je na tiskovni konferenci razkril podrobnosti zaslišanja Stjepana Crnogorca dne 4. julija 1972. Javno je predvajal del zaslišanja Crnogorca, ki so ga člani Udbe zasliševali dolge tri ure in pol, in sicer od 9. do 12.30.

Crnogorac ni imel možnosti

Leljak je ob tem povedal, da zaradi policijske preiskave ne more povedati, kdo je sodeloval v zasliševanju. Na posnetku, ki je sicer zelo slabe kakovosti, se sliši vpitje, Leljak pa pravi, da Crnogorac svojim krvnikom sploh ni imel priložnosti odgovarjati, ker so bila njihova vprašanja postavljena v trdilni obliki.

K sorodnikom Irglova in Breznik

Posnetek so slišali tudi Crnogorčevi sorodniki, in sicer so v Makarsko, kjer živijo, k njim odpotovali Leljak ter poslanca SDS Eva Irgl in Franci Breznik. »Sorodniki so potrdili, da glas pripada Stjepanu, in to pomeni, da so ga ugrabili, pripeljali v Slovenijo in likvidirali,« je povedal Leljak in dodal, da so bili štirje brati in sestri ob poslušanju posnetka pretreseni in žalostni. »Povedali so, da smo jim brata vrnili vsaj po glasu,« pravi Leljak.

»Tožba je smešna«

Odzval se je tudi na tožbo, ki jo je proti njemu vložil Janez Zemljarič. »Razumem jo kot ustrahovanje, da bi se o tem čim manj govorilo. Prepričan sem, da tožba nima nobene pravne podlage. Res je, da nisem edini, ki je dal o tej zadevi kakšne podatke, zato je tožba smešna,« pravi Leljak, ki je povedal, da je dokazno gradivo poslal tudi organom v Nemčijo, ti pa naj bi dokazovali, da je Udba vpletena v vsaj tri umore.

Posnetek je v priponki. 

Deli s prijatelji