AGONIJA

Bralka: V Pekarni Blatnik vlada vojno stanje

Objavljeno 01. februar 2013 16.06 | Posodobljeno 01. februar 2013 14.28 | Piše: Mo. S.

Delavci so se danes zbrali pred podjetjem, direktor Pekarne Blatnik pa jim je zagotovil, da bodo dobili plače za nazaj in tudi plačano delo za naprej.

Pekarna Blatnik.

LJUBLJANA – V Pekarni Blatnik, ki se že dlje časa ubada s finančnimi težavami, vlada pravo »vojno stanje«, nam je sporočila bralka. Podjetje je namreč na slabi poti, saj so se prisilni upravitelj Tomaž Kos, direktor družbe Tomaž Blatnik in predsednik upniškega odbora Bojan Fink dogovorili, da direktor najkasneje do danes vloži umik predloga za prisilno poravnavo. To pa pomeni, da bo podjetje šlo v stečaj.

Dolgujejo jim plače

Podjetje sicer že doživlja blokado transakcijskih računov, delavcem dolguje plače za november in december, v celoti pa niso izplačali niti oktobrskih plač. Med zaposlenimi se porajajo različna vprašanja, dogajajo se nekajurne stavke, v takšnih razmerah pa menda nočejo več delati.

Cilj: nobeden ne bo pristal na cesti

Sonja Erčulj, ki je v podjetju pristojna za stike z javnostjo, nam je dejala, da so se delavci danes zbrali pred sedežem podjetja, a da ne stavkajo. Od direktorja so zahtevali plače za nazaj in plačano delo za naprej, on pa jim je oboje tudi zagotovil. V podjetju, ki bo (potrjeno) šlo v stečaj, upajo, da bodo delavci svoj denar dobili v najkrajšem mogočem času, njihov cilj pa je tudi, da nobeden od njih ne ostane na cesti. O vzdušju v podjetju nam je pojasnila, da sicer ni ravno »vojno stanje«, je pa »apatično, saj med delavci vlada nezadovoljstvo, kar je razumljivo«.

V pekarni delal tudi Pahor

V tej pekarni je septembra lani en delovni dan preživel tudi zdajšnji predsednik republike Borut Pahor, nekdanja prva dama Barbara Miklič Türk pa je oktobra 2010 tam v dobrodelne namene pekla piškote.

Direktor Blatnik meni, da se je poslovanje poslabšalo v času vodenja Roberta Ferka, ki je bil pred tem predsednik uprave Elana in se je tedaj znašel tudi v središču kriminalistične preiskave. Z mesta direktorja pekarne je odstopil pred tednom dni, vodenje pa je začasno prevzel Blatnik.

 

Deli s prijatelji