BRALEC POROČEVALEC

Bralka: Niti zavedala se nisem, kaj vsebuje

Objavljeno 08. februar 2012 17.30 | Posodobljeno 08. februar 2012 17.30 | Piše: Mo. S.

V veliko živilih so dodatki, ki lahko škodujejo zdravju, pa jih vseeno uživamo.

Etiketa ledenega čaja.

LJUBLJANA – Da so na prodajnih policah tudi živila, ki lahko škodujejo zdravju, je jasno. Potem ko smo v torek poročali o brezalkoholni pijači, ki jo je bralec kupil v Tušu ter ugotovil, da pijača lahko škoduje otrokom, se je na nas obrnila še bralka Sonja, ki je v trgovini kupila ledeni čaj in po našem opozorilu pogledala, kaj piše na etiketi.

»Za potrošnike je vse dobro«

»Ne da ga samo vidim, dnevno smo ga kupovali. Niti zavedala se nisem, kaj vsebuje,« je povedala o svoji izkušnji. Gre za ledeni čaj, ki vsebuje nekaj enakih sestavin kot sok, na katerem piše, da lahko škoduje otrokom. Na tej etiketi pa ni izrecno zapisano, da so sestavine lahko nevarne. »No, pa za nas potrošnike je itak vse dobro,« je še zapisala.

Stranski učinki dodatkov 

Čeprav etikete po navadi niti ne pogledamo, kaj šele da bi natančno prebrali, kaj na njej piše, je morda vseeno dobro, da opozorimo na nekatere sestavine, ki jih živila vsebujejo.

Nekatera barvila in konzervansi lahko otrokom škodujejo, kar so ugotovile tudi raziskave. Na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ) so zapisali, da so ugotovili povezave med nekaterimi dodatki hrani in pojavom zmanjšane pozornosti ter hiperaktivnosti otrok. Povezavo so zaznali starši in učitelji osem-, devet- in triletnih otrok.

Ledeni čaj, katerega fotografijo nam je poslala bralka, vsebuje tudi natrijev benzoat, ki se sicer uporablja tudi kot razkužilo, sredstvo za konzerviranje in prikrivanje okusa v hrani slabše kakovosti, znano pa je, da lahko povzroča tudi izpuščaje ter poslabša simptome astme. Nekateri natrijevi benzoati so v nekaj državah celo prepovedani.

Dodatki so v množici živil

Poleg tega ta pijača vsebuje še aspartam, umetno sladilo, ki pa ima nekoliko več stranskih učinkov. Povzročal naj bi glavobol in migreno, vrtoglavico, nespečnost, izgubo nadzora nad udi, zamegljen vid, slepoto, izgubo spomina, nejasen govor, depresijo, hiperaktivnost ... Seznam je precej dolg, vendar moramo povedati, da te sestavine dodajajo ogromno živilom, zlasti dietnim in brezalkoholnim pijačam. Najdemo ga celo v žvečilnih gumijih brez sladkorja in bombonih.

Domači vrt

O trditvi, da je najboljši in najbolj zdrav sok tisti, ki ga naredimo iz neškopljenega sadja, ki zraste na domačem vrtu, torej ni nobenega dvoma. Če imate možnost, si doma uredite vrt in na njem gojite vse, kar lahko. Tako boste namreč prihranili pa še bolj zdravo boste jedli ter pili.

Imate tudi vi podobno izkušnjo? Delite jo z nami prek spodnjega obrazca.

Deli s prijatelji