NOV DOM

Bralci so vlili upanje gasilcem brezdomcem

Objavljeno 24. avgust 2015 09.46 | Posodobljeno 24. avgust 2015 09.47 | Piše: Aleksander Brudar

Gasilci PGD Hrašenski Vrh že od požara leta 2009 čakajo na nov dom.

Zbrana sredstva smo predali predsedniku PGD Hrašenski Vrh Stanislavu Klemenčiču. Foto: Dejan Javornik

HRAŠENSKI VRH – Ob nesrečah gasilci prvi priskočijo na pomoč, ko jih ne potrebujemo, pa žal vse prehitro pozabimo na njihovo požrtvovalnost in tudi njihove potrebe. Zlasti manjša prostovoljna društva so večinoma odvisna od prostovoljnih prispevkov, tudi PGD Hrašenski Vrh v občini Radenci, ki ga je prizadela še nesreča.

V neurju 25. julija 2009 je strela udarila v stolp gasilskega doma in zanetila požar. Petinpetdeset članov, ki, kot nam je povedal njihov predsednik Stanislav Klemenčič, varujejo skoraj 800 ljudi iz domače vasi in okoliških, je v nekaj minutah ostalo brez gasilskega doma. Na srečo so pred ognjem rešili staro avtocisterno in gasilsko opremo, a škoda na domu je bila tako velika, da ga ni bilo vredno obnavljati.

Klemenčič pravi, da so načrtovali obnovo zgornjega dela stavbe, a jim je statik po pregledu konstrukcije sporočil, da to ne bo mogoče. Ta del, kjer je med volitvami krajevno volišče, so začasno uredili kot prostor za druženje in odlagališče opreme ter sprejeli drzno odločitev, da bodo stavbo porušili in zgradili nov gasilski dom.

Le do polovice

Takoj so se lotili zbiranja denarja, saj je bila vrednost investicije ocenjena kar na 450.000 evrov, od zavarovalnine in s prostovoljnimi prispevki so zbrali 65.000 evrov. Parcelo za nov dom jim je iz zemljiškega sklada za 99 let dala v najem občina Radenci. Prvi problem je bil rešen, a to še ni pomenilo, da se lahko gradnja začne. Vse do jeseni 2013 so se morali namreč ukvarjati s pridobivanjem papirjev, šele potem so zabrneli stroji. Zbrani denar je ves ta čas ležal na računu, zaradi česar, razloži sogovornik, so začeli na društvo počasi leteti očitki, češ da zbranega denarja niso porabili za to, za kar je bil namenjen.

S pomočjo radenškega gradbinca je dom kmalu zrasel do polovice, nato pa so dela zastala, saj je denarja zmanjkalo, od občine in Gasilske zveze Slovenije pa niso dobili nove finančne injekcije.

S prostovoljnimi prispevki so zbrali 8000 evrov, tisočaka so primaknili tudi bralci Slovenski novic prek Sklada Ivana Krambergerja. Do zime, poudari Stanislav, bi tako želeli pokriti vsaj bivalni del objekta, saj dež počasi uničuje na pol zgrajeno stavbo. Potrebujejo 12.000 evrov. Domačini so zbrali hlodovino za streho, tako da bi nepokrit ostal le še garažni del stavbe, kjer bodo trije parkirni prostori za gasilska vozila.

Središče 
družabnega življenja

V društvu dodajajo, da jim pride prav vsaka pomoč, ne samo denarna, potrebujejo tudi material, od cementa do vrat in oken. »Zaključna dela že lahko sami naredimo, do tam pa moramo stvar pustiti gradbincu,« razloži Klemenčič, ki je z drugimi člani PGD kar malo razočaran nad občino oziroma državo, ki v takih primerih gasilcem ne priskoči na pomoč. Ne nazadnje doma ne bodo uporabljali le gasilci, ampak bo tudi zbirališče krajanov in središče družabnega življenja v vasi. Občina je obljubila 5000 evrov, a Klemenčič obžaluje, ker se tamkajšnji občinarji v minulih letih niso prijavili na razpise, s katerimi bi lahko dobili sredstva za obnovo gasilskega doma. »Pred dvema letoma so vse občine na ta način obnavljale gasilske domove, od fasad do stavb.« Letos takšnega razpisa ni bilo.

Potem ko se bodo gasilci vselili v novi dom, starega pa prodali, saj dveh ne morejo vzdrževati, se bodo morali prej ali slej soočiti s še enim velikim projektom – nakupom novega gasilskega vozila. Zdajšnji je že starodobnik, izdelan je bil daljnega leta 1976. »Imamo svoj hidrant, v cisterni je lahko 5500 litrov vode. Za prvo gašenje je to čisto dovolj,« razloži predsednik PGD Hrašenski Vrh in nam na sliki pokaže, kakšna bo videti nova stavba. »Naša največja želja je, da bi imeli nov dom. Da bi lahko imeli notri vsaj pisarno in gasilsko opremo,« še pravi Klemenčič. Ko bi se jim želja le uresničila že do zime!

Ob predaji čeka Slovenskih novic so se člani še enkrat zahvalili vsem bralcem, Stanislavova žena Marija pa je sklenila: »Upam, da bo to padlo na plodna tla! Naj pride v božje roke, da bi lahko začeli graditi.«


Občina bo dala

Radenski župan Janez Rihtarič je o financiranju novega gasilskega doma povedal, da je občina društvu na pomoč priskočila tako, da mu je za 99 let dala brezplačno v najem zemljišče za gradnjo novega. Čeprav je občinski svet nato sklenil, da društvu denarja za druge stvari ne dajo, pa so v letošnjem proračunu zanj rezervirali 5000 evrov. »Če danes začnejo delati, jim 5000 evrov lahko damo že jutri,« pravi Rihtarič. Po njegovem mnenju je problem v tem, da so se v PGD Hrašenski Vrh odločili za gradnjo prevelikega doma in da so zbrali premalo denarja za takšno investicijo. Sam meni, da bi na začetku zadostovala le ena garaža in ne tri, v društvu pa so prepričani o nasprotnem. Župan pravi, da bi jim občina priskočila na pomoč tudi s prijavo na razpise, a letos teh ni bilo. V prejšnjih letih pa so morali obnavljali tudi druge gasilske domove. Razložil je še, da imajo v občini sedem gasilskih društev in da je to glede na velikost občine zelo veliko. »Vse to financirati ni enostavno. Menim pa, da je dobro, da to imamo, saj so gasilska društva pomembna tudi za širitev kulture na podeželju.«

 

Deli s prijatelji