NA KOŽO

Brajdimir

Objavljeno 04. julij 2015 00.35 | Posodobljeno 04. julij 2015 00.36 | Piše: Bojan Budja
Ključne besede: komentar

V Trebnjem so opravili delo, mogočnejše in neverjetnejše od prvih človeških stopinj po Luni.

Bojan Budja. Foto: S.N.

Nekako normalno bi bilo, da se ljudje drug drugega veselimo, da se vsaj minimalno spoštujemo. Navzlic vsem mogočim razlikam, ki so jih egu na pot postavili vera, rasa, izobrazba, vzgoja, kultura, zgodovina, okolje in kaj vem še vse takega, kar nas utegne narediti drugačne od pričakovanj. Vzemimo Rome. Romski in neromski rod, cigani in čivili, si na Dolenjskem nikoli niso bili na ti. Nezmožnost njihovega sobitja in sožitja je stara vsaj že desetletja, najbolj zaslužna za to pa je eks socialistična oblast, ki je Romom prostodušno delila neke pisane in nepisane dodatne pravice, na dolžnosti pa velikodušno pozabila. Romi so podarjeno pograbili z obema rokama, čivili pa izračunali, da je znotraj zakonov navzkriž z zakonom prišel že vsak četrti Cigan. Ali vsaj po dva v družini. Bodisi po kavbojsko s pištolo v roki in (ali) z nožem za pasom, s hrustljavo zapečenim ukradenim psom, s krompirjem s sosedove njive, z neregistriranim avtom, z ukradeno elektriko z daljnovodov. Ter še in še. Objestnost je bila tu in tam tolikšna, da ni bilo nobeno presenečenje videti, kako Cigan brez vozniškega dovoljenja z desetimi ukradenimi kokošmi v prtljažniku sredi noči brez prižganih luči pijan brez posledic odvijuga mimo policijske patrulje.

Kaj in koliko je danes drugače, ne vem. Ker ne živim več na Dolenjskem. A sodeč tudi po zadnjem kočevskem romskem obračunu, o katerem smo pisali včeraj, vsaj doslej ni bilo zaznati kakih revolucionarnih sprememb. Zato me je bolj od težke macole in včerajšnje polne lune po glavi lopnila sveža novica, da je v trebanjskem centru za izobraževanje in kulturo 17 (sedemnajst!!!) Romov uspešno opravilo tečaj finančne pismenosti. Ali drugače: popravili naj bi svoj odnos do denarja in okrepili svoje zaupanje v bančne storitve. Takšno je bilo uradno pojasnilo odgovornih. Halo???!!!

Ako to drži, so v Trebnjem opravili delo, mogočnejše in neverjetnejše od prvih človeških stopinj po Luni, nemara primerljivo le še z odkritjem elektrike. Opravljen tečaj finančne pismenosti pomeni, da naj bi dolenjski Romi sčasoma opustili v svojih genih zapisano enosmerno blagovno menjavo in sprejeli celo obveznost denarnega plačila. Prav nič ne bom presenečen, ako bo v romskem naselju Brezje že v kratkem veselica v čast njihovega prvega Brajdimira z magisterijem ljubljanske ekonomske fakultete. 

Deli s prijatelji