Božični koncert ob gibljivih jaslicah

Tržiški čevljar Jožef Ribnikar je začel jaslice postavljati 1935. Po njegovi smrti je božično vizijo dopolnil njegov sin Vinko
Fotografija: Jaslice so gibljive.
Odpri galerijo
Jaslice so gibljive.

Letos mineva 20 let, odkar je v Tržiču zaživela Galerija družine Ribnikar – Tekčeve jaslice. Znamenite jaslice je izdelal Jožef Ribnikar, po poklicu čevljar. Iz veselja do oblikovanja iz lesa se je leta 1935 lotil ustvarjanja lesenih figur za jaslice, visoke so 25 centimetrov, dopolnjeval jih je vse do smrti leta 1970.
Jožef Ribnikar jih je dopolnjeval vse do smrti leta 1970.
Jožef Ribnikar jih je dopolnjeval vse do smrti leta 1970.

Potem je njegovo delo nadaljeval sin Vinko Ribnikar, akademski kipar. Jaslice so izdelane iz lipovega lesa, so gibljive in prav zato še bolj vabljive za ogled: Marija ziblje Jezuščka, pastirji nosijo darove, angeli krožijo na nebu, pastir seka drva, zvonovi zvonijo in še je drugega gibanja. Mehanika je v domiselno izpeljani konstrukciji z različnimi kolesji, vzvodi, ki povzročajo gibe.

Izvirno postavitev pred kuliso Betlehema, katere del so številni kmečki prizori, je Vinko dopolnil s povezanimi evangelijskimi prizori: iskanje prenočišča, trije modri s Herodom, beg v Egipt.
V galeriji so razstavljena tudi dela Vinka Ribnikarja in Mari Šmid. Ribnikar je imel poleg Vinka še dve hčeri: Mari (poročena Šmid) in Silvo (poročena Zupan); prva je bila ljubiteljska slikarka, druga pa je z možem Danijem pripravila velik prostor v svojem domu in ga poimenovala Galerija družine Ribnikar – Tekčeve jaslice.


Dani Zupan, ki je bil najzvestejši skrbnik in razlagalec jaslic, je bil tudi srčika znanega Kvinteta bratov Zupan, ki je ob jaslicah vsako leto pripravil božični koncert. Danija je po smrti nadomestil njegov sin Marjan, ki zdaj z družino skrbi za jaslice in tudi božične koncerte ob njih. Letošnji bo ta petek, 27. decembra, ob 19. uri.

Prepevala bosta kvintet Pueri Cantorum in vokalna skupina Lipa. Ogled je možen vse leto po dogovoru, v božičnem času, od 24. decembra do 6. januarja prihodnje leto, pa vsak dan od 9. do 19 ure. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije