VREMENSKA

Božiček ne bo prinesel snega: toplo in vetrovno bo

Objavljeno 24. december 2012 19.10 | Posodobljeno 24. december 2012 19.10 | Piše: Mi. S.

Na zasnežene in zimske božične dneve lahko pozabimo.

LJUBLJANA – Prazniki bodo predvsem v znamenju spomladanskih temperatur in močnega vetra. Kot opozarjajo v Agenciji RS za okolje (Arso), bo od torkovega zgodnjega jutra do večera predvsem na Štajerskem in v Prekmurju ter v višjih legah Notranjske in Kočevske pihal okrepljen jugozahodnik. Njegova hitrost bo presegala 70 kilometrov na uro.

Dežurni vremenoslovec Andrej Velkavrh je za Slovenskenovice.si povedal, da bo danes popoldne v zahodni Sloveniji in v delu osrednje pretežno oblačno, drugod še večinoma jasno. Zvečer se bo v višjih legah in ponekod po nižinah začel krepiti jugozahodni veter. V torek sredi dneva in zgodaj popoldne lahko njegovi sunki na severovzhodu dosežejo hitrost do 100 kilometrov na uro.

Tudi do 14 stopinj

V torek bo v hribovitem svetu zahodne in južne Slovenije že občasno rahlo deževalo, v vzhodnih krajih pa bo še deloma sončno. Tam bo tudi pomladno toplo, saj bodo najvišje temperature segle tudi do 14 stopinj Celzija. Tudi drugod po Sloveniji ne bo prav zimsko, saj meteorologi napovedujejo temperature od 6 do 12 stopinj Celzija.

Opozorilo: V torek bo predvsem na Štajerskem in v Prekmurju ter v višjih legah Notranjske in Kočevske pihal močan jugozahodnik. Hitrost bo občasno presegala 70 km/h.

V sredo sneg nad 500 metrov nadmorske višine

V sredo se bo dež okrepil in se čez dan razširil nad vso Slovenijo. Popoldne se bo meja sneženja postopno spustila do nadmorske višine okoli 500 m. V noči na četrtek bodo padavine ponehale in do jutra se bo zjasnilo. V četrtek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Nekoliko hladneje bo.

Tudi do zadnjega dneva letošnjega leta ni videti kakšnih obilnejših snežnih padavin, vreme bo večinoma suho, razen v petek.

Sicer pa je Velkavrh še dodal, da so take božične otoplitve pri nas kar pogoste, vendar pa je le vprašanje, kako dolgo bo trajala ta otoplitev.

Vremenska slika

Nad južno in vzhodno Evropo je območje visokega zračnega tlaka. Od zahoda priteka nad naše kraje prehodno zelo topel zrak.

Napoved za sosednje pokrajine

Danes bo več oblačnosti predvsem v krajih zahodno in južno od nas, drugod bo prevladovalo sončno vreme. Jutri bo v krajih vzhodno od nas še večinoma sončno, drugod pa pretežno oblačno. Na območju Gorskega Kotarja ter v hribih Furlanije - Julijske krajine bo občasno rahlo deževalo. V Kvarnerju in južneje bo pihal jugo.

Deli s prijatelji