SPORNA FOTOGRAFIJA

Božič: Ovadila naj bi me tudi Jakič in Möderndorfer

Objavljeno 04. april 2013 18.05 | Posodobljeno 04. april 2013 18.06 | Piše: Mo. S., S. J.

Fotoreporter Jani Božič vztraja, da ga je Alenka Bratušek ovadila, čeprav sama trdi, da to ne drži.

Roman Jakič in Alenka Bratušek.

LJUBLJANA – Fotoreporter Jani Božič se je danes v spremstvu odvetnika Radovana Cerjaka udeležil zaslišanja na PP Moste, kamor so ga povabili kot osumljenca, ki naj bi storil kaznivo dejanje kršitev tajnosti občil, in to na škodo predsednice vlade Alenke Bratušek.

Prepričal se je na lastne oči

»Kljub temu da je predsednica vlade ga. Bratušek v različnih spletnih medijih večkrat zatrdila, da ni podala predloga za pregon zoper mene, se je to danes izkazalo za popolno neresnico,« je Božič zapisal v sporočilu za javnost. Dodaja, da je Bratuškova zoper njega podala predlog za pregon oziroma kazensko ovadbo, o čemer se je danes skupaj z odvetnikom prepričal na lastne oči, ko jima je kriminalist predočil listino z njenim podpisom.

Ovadila naj bi ga tudi Jakič in Möderndorfer

»Prav tako pa sem bil ustno seznanjen, da naj bi predloga za pregon vložila tudi minister za obrambo g. Roman Jakič ter vodja poslanske skupine PS g. Jani Möderndorfer. Predsednica vlade ter nova koalicija si očitno po svoje razlaga svobodo medijev,« je še zapisal.

Kaj takega se še ni zgodilo

Na zaslišanju je pojasnil okoliščine svojega fotografiranja in dodal, da je po objavi sporne fotografije še več kot mesec dni normalno opravljal svoje delo novinarja in fotografa v državnem zboru (DZ). »Na dan izvolitve nove vlade pa mi je bila odvzeta akreditacija za delo v DZ.« Postopek čuti kot pritisk nanj, na medije, katerega lastnik je, pa tudi na vse neodvisne medije v državi, saj meni, da se kaj takega v zgodovini države še ni zgodilo: »Neki politik, ki je s prevzemom najpomembnejše funkcije v državi postal še veliko bolj javna oseba, kot so politiki javne osebe že sicer, poskuša preprečiti normalno delovanje medijev. To pa je skrb vzbujajoče dejstvo!«

Zlagali so se

Na odvzem akreditacije so se že konec marca odzvali v Združenju novinarjev in publicistov (ZNP), predsednik Igor Kršinar pa je danes znova poudaril, da je takrat večina medijev izjavo ZNP ignorirala, »ker so se v vladnem uradu za komuniciranje zlagali, da gospa Bratuškova ni podala kazenske ovadbe zoper Janija Božiča«.

ZNP je takrat zapisal, da je združenje zgroženo zaradi kazenskega pregona, ki ga je zoper Božiča sprožila predsednica vlade. Izrazili pa so tudi ogorčenje nad ravnanjem Bratuškove, saj s kazenskim pregonom fotoreporterja Božiča sporoča, »da se morajo novinarji in fotografi bati njene oblasti. Njen prvi ukrep po prevzemu vlade pa kaže, da njena prioriteta očitno ne bo spopad z gospodarsko krizo v državi, ampak obračun nad mediji, ki niso po njeni volji.«

Deli s prijatelji