PRAZNIČNO

»Božič naj ne bo praznik samo ob mizi, še manj v trgovinah«

Objavljeno 25. december 2013 08.30 | Posodobljeno 25. december 2013 08.30 | Piše: STA, T. L.

Škof Evangeličanske cerkve Geza Filo je božično bogoslužje opravil že v torek, maše pa bodo potekale tudi danes.

LJUBLJANA – Kristjani danes praznujejo božič, krščanski praznik Jezusovega rojstva. V noči s torka na danes so tako po številnih cerkvah potekale polnočnice. Božična bogoslužja bodo sledila tudi danes čez dan. Papež Frančišek bo svoj tradicionalni božični blagoslov mestu in svetu podelil z balkona na Trgu svetega Petra opoldne.

V ljubljanski stolni cerkvi sv. Nikolaja je polnočnico daroval pomožni škof Anton Jamnik. Polnočna maša je potekala tudi v mariborski stolnici, vodil pa jo generalni vikar mariborske nadškofije Janez Lesnika.

Škof Evangeličanske cerkve Geza Filo je božično bogoslužje opravil že v torek, v katerem je poudaril, naj bo božič praznik upanja in luči, ki ne bo nikoli ugasnila. »Božič naj ne bo praznik samo na koledarju, ob mizi, ob prižiganju svečk, še manj v trgovinah in nakupovanju ali samo v cerkvi, marveč praznik srca in človekove notranjosti,« je izpostavil.

Maše bodo potekale tudi danes. Predsednik Slovenske škofovske konference in apostolski administrator ljubljanske nadškofije Andrej Glavan bo božično mašo vodil ob 16. uri v ljubljanski stolnici, administrator mariborske nadškofije Stanislav Lipovšek pa ob 10. uri v mariborski stolnici. Škof Evangeličanske cerkve Filo bo božično bogoslužje v evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja v Ljubljani opravil ob 11. uri.

Po navedbah Slovenske škofovske konference je glavna vsebina božiča povezana s skrivnostjo božjega učlovečenja. Z Jezusovim prihodom v zgodovino se je Bog dokončno in nepreklicno zavzel za svet in za človeka. Po besedah cerkvenega zgodovinarja Metoda Benedika je Jezus nedvomno zgodovinska osebnost, čeprav datum in točno leto njegovega rojstva nista povsem znana. 25. december je za datum Jezusovega rojstva sicer določil papež Julij I., ki je papeževal v 4. stoletju.

V Cerkvi so za božič že zgodaj vpeljali navado trikratnega obhajanja maše (opolnoči, ob zori in podnevi), tako da sme vsak duhovnik izjemoma opraviti tri maše. Poseben simbol božiča predstavljajo jaslice, s katerimi verniki upodabljajo Jezusovo rojstvo in božično drevesce.

Po zakonu o praznikih in dela prostih dnevih v Sloveniji iz leta 1991 je božič dela prost dan.

Deli s prijatelji