BOTRSTVO

Boter lahko otroku spremeni življenje

Objavljeno 13. julij 2013 19.10 | Posodobljeno 13. julij 2013 19.12 | Piše: Natalija Mljač

Projekt Botrstvo v Sloveniji, ki je pred tremi leti zaživel v okviru Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje, je s plemenitim poslanstvom v svoje vrste pritegnil že več kot 2400 botrov.

Botrski denar omogoča lepše otroštvo in preprečuje socialno izključenost. Foto: ZPM Lj. Moste - Polje

Kdor ni nikoli trpel hudega pomanjkanja, težko razume, kako je otrokom, ki zaradi materialne stiske ne morejo živeti tako kot večina njihovih vrstnikov. Kako boleče je, če ne moreš na počitnice, v šolo v naravi, na tabor s sošolci, na šolanje v drug kraj. Kako neznosno hudo je, če si lačen, te zebe, nimaš svoje postelje, če je obleke, čevlje, šolsko torbo pred tabo nosil že nekdo drug, če veš, da za rojstni dan ne boš dobil ničesar. In kako je pri srcu staršem, ki otrokom ne morejo zagotoviti srečnega otroštva in se iz dneva v dan bojijo, kako bodo sploh preživeli. Če se v družino prikradejo še bolezen, alkohol, nasilje, je res težko najti izhod iz začaranega kroga. Na srečo obstajajo ljudje, ustanove, projekti, ki jim ni vseeno za ljudi v stiski. Eden takih je tudi projekt Botrstvo v Sloveniji.

Zamisel zanj se je pred tremi leti utrnila Mileni Štular, ki je somišljenike zbrala pod okriljem Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje. Ob Štularjevi je gonilna sila projekta sekretarka zveze Anita Ogulin, ki je bila zaradi svoje nesebične, požrtvovalne in srčne predanosti najrevnejšim otrokom izbrana za častno Slovenko v letih 2009 in 2012. Milena Štular, ki je bila tudi sama botra, je povedala, da je bil začetni namen projekta pomagati tistim otrokom, ki jim starši ne morejo omogočiti obiskovanja obšolskih dejavnosti in počitnic na morju, danes pa jih v prvi vrsti rešujejo iz najhujše bede. Žalostno in nedoumljivo, a še kako resnično.

Če lahko, pomagajte

Botrstvo je namenjeno vsem otrokom in mladostnikom (le izjemoma po 18. letu starosti) v Sloveniji, ki živijo v materialni stiski, socialni izključenosti zaradi pomanjkanja sredstev in dobrin, bolnim otrokom, ki imajo posebne potrebe, skratka tistim, ki potrebujejo finančno pomoč za osnovno preživetje, zdravljenje, izobraževanje, so razložili na zvezi. »Pri odločanju o vključitvi otrok v projekt (predlagajo jih zlasti centri za socialno delo, šole, vrtci, zdravstveni domovi) komisija za humanitarna vprašanja poleg finančne stiske in materialne ogroženosti upošteva tudi druge okoliščine, kot so bolezen v družini, težave v razvoju, socialna stiska, težke družinske razmere in druge nespodbudne okoliščine. Prednost imajo otroci v izjemno težkih razmerah (elementarne nesreče, deložacija, huda bolezen), ki urgentno potrebujejo sredstva za preživetje. Vsekakor pa želimo prek botrskih donacij pomagati vsem pomoči potrebnim in vključimo tudi tiste otroke, ki imajo osnovne življenjske potrebe sicer zagotovljene, a nimajo možnosti razvijanja svojega talenta ali se ne morejo udeležiti izleta s sošolci oziroma obiskovati zunajšolske dejavnosti. Vključeni so tudi srednješolci, za katere so botrska sredstva pogosto edina žepnina, s katero si lahko privoščijo obisk kina s prijatelji, mesečno vozovnico ali novo oblačilo.«

Za sodelovanje v projektu se ni prijavil še noben tujec, imajo pa kar nekaj slovenskih botrov, ki bivajo v tujini in pomagajo našim otrokom. Za to pohvale vredno dejanje se je do zdaj odločilo že več kot 2400 botrov (posameznikov, podjetij), med katerimi večina prispeva za enega varovanca, nekateri pa za več otrok. V zadnjem času je zaradi krize in z njo povezane negotovosti nekaj botrov prenehalo nakazovati denar. Mesečni prispevek za botrovanje enemu otroku je vsaj 30 evrov. Pomagate lahko tudi brez mesečne obveze z enkratno donacijo v sklad botrstva. Nekateri botri želijo za otroke poskrbeti tudi drugače, ne le z denarjem. »Prek nas svojim varovancem in tudi njihovim sorojencem pogosto pošljejo oblačila, potrebščine za šolo ali darila ob praznikih oziroma stvari, ki jih otrok potrebuje ali si jih želi. Srečanje med botrom in družino organiziramo le, če si obe strani tega želita, sicer pa je obojim zagotovljena anonimnost. S povezovanjem imamo za zdaj dobre izkušnje.«

Na mesec 30 evrov

Prijava v projekt je preprosta: to lahko storite prek spleta (www.boter.si), e-pošte (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.) ali telefona (08/205-26-93). »Posebnih pogodb ali drugih dokumentov z botri ne podpisujemo, saj kot izkaz njihove volje štejemo prijavo samo. Mesečni prispevek za enega otroka znaša 30 evrov ali več. Botrovanje je prostovoljno in traja, dokler boter želi oziroma zmore, načeloma pa se sklepa za eno leto. Zaželeno je le, da nas boter pred morebitnim prenehanjem nakazovanja denarja o tem obvesti, da lahko otroku čim hitreje poiščemo drugega,« je povedala Jana Kotar z ZPM Ljubljana Moste - Polje.

Deli s prijatelji