METEORSKI DEŽ

Boste gledali v nebo? Prihaja vrhunec Perzeidov

Objavljeno 12. avgust 2015 13.10 | Posodobljeno 12. avgust 2015 13.10 | Piše: S. U.

V noči s srede na četrtek bo potoval naš planet skozi prah, ki se vleče po tirnici kometa 109P Swift-Tuttle.

LJUBLJANA – Kot vsako leto bodo tudi letos Perzeidi obiskali naše nebo. Eden izmed najbolj znanih meteorskih pojavov, ki se vsako leto dogaja med 17. julijem in 24. avgustom, doseže vrhunec v noči z 12. na 13. avgust. Meteorski dež se začne zvečer in močno naraste po 23. uri, število meteorjev pa narašča vse do jutra. Ko roj doseže vrhunec, lahko vidimo tudi več kot 60 meteorjev na uro.

Kakor pravijo strokovnjaki za to področje, letos utrinki ne bodo kar deževali, v nasprotju z lani pa bo letošnje avgustovsko srečanje potekalo pod nebom, ki ga ne bo osvetljevala Luna, kar pomeni, da bodo razmere ugodne za opazovanje.

Opazujemo jih že okoli 2000 let

Velja še omeniti, da je izvir tega meteorskega dežja komet Swift-Tuttle, ki ima obhodno dobo približno 133 let. Večina prašnih delcev v oblaku, ki daje meteorski roj Perzeidov, je starih okoli 1000 let. Tega opazujejo že okoli 2000 let. Komet je sicer zelo daleč od Zemlje in ni nobene nevarnosti za trčenje z njegovim jedrom.

Perzeidi so nepredvidljivi, nikoli se ne ve, kje na nebu se bo pojavil naslednji, zato je najbolje, da jih opazujemo leže, seveda s široko odprtimi očmi.

Vas, dragi bralci, pa prosimo, da se preizkusite v lovu na utrinke. A pozor, kompaktni aparati ali telefoni navadno za to niso primerni, ker njihova optika redko sprejme dovolj svetlobe, z refleksno digitalno kamero pa je utrinke enostavno slikati.

Deli s prijatelji