AFERA PATRIA

Bosta Pavček in Bobinac prišla na sodišče?

Objavljeno 16. januar 2012 09.40 | Posodobljeno 16. januar 2012 09.40 | Piše: A. L., STA

Prejšnji teden se je Črnkovičeva žena opravičila za zlorabo imena Janeza Janše.

Tajkun Pavček je prevzel tudi Sistemsko tehniko in pogorel v poslu za osemkolesnike, ki ga je dobila finska Patria

LJUBLJANA – Sojenje v zadevi Patria se danes nadaljuje z zaslišanjem prič. Kot je pojasnil zagovornik Ivana Črnkoviča, odvetnik Dejan Marković, sta na ljubljansko okrajno sodišče povabljena predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac in predsednik upravnega odbora skupine Viator & Vektor Zdenko Pavček.

Februarja na sodišče tujci

Gorenje je slovenski partner finske Patrie za proizvodnjo osemkolesnih oklepnikov, Viator & Vektor pa je prek Sistemske tehnike neuspešno konkuriral za ta posel. Januarja naj bi se tako zvrstile slovenske priče, v drugi polovici februarja pa okrajna sodnica Barbara Klajnšek načrtuje zaslišanje prič iz Avstrije.

Zaslišanja so v zadevi Patria začeli prejšnji ponedeljek, ko je na sodišče prišla le ena priča od treh napovedanih, in sicer Črnkovičeva žena Marija Badovinac Črnkovič, ki je zanikala vpletenost Rotisa v poskuse vpliva na izbor proizvajalca oklepnikov.

Opravičilo Janši

Ob tem je omenila tudi osnutek elektronskega sporočila, ki ga je sestavila, da bi ga pozneje poslali sodelavcu Patrie Wolfgangu Riedlu, v njem pa je omenjala tudi takratnega predsednika vlade Janeza Janšo.

Kot je pojasnila, je bila to napaka, šlo je za podjetniško iznajdljivost in hvaljenje, koga poznajo. Janši se je za to »prehudo zlorabo pomembnega imena« tudi opravičila.

Sojenje peterici obtoženih – predsedniku SDS Janezu Janši, nekdanjemu prvemu možu HSE Jožetu Zagožnu, brigadirju Tonetu Krkoviču, direktorju Rotisa Ivanu Črnkoviču in poslovnežu Walterju Wolfu – se je na Okrajnem sodišču v Ljubljani začelo 5. septembra lani. Obtožni predlog jih bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali s sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa 135 finskih oklepnikov znamke Patria.

Deli s prijatelji