INTERPELACIJA

Bosta bivša ministra Stepišnik in Komelova glasovala proti Virantu?

Objavljeno 31. marec 2014 20.09 | Posodobljeno 31. marec 2014 20.12 | Piše: STA, P. J.

Peter Vilfan je dejal, da bi marsikdo glasoval drugače, če ne bi šlo za obstoj vlade.

Stanko Stepišnik in Tina Komel bi utegnila v petek podpreti interpelacijo zoper Viranta.

LJUBLJANA – Podpora poslancev PS notranjemu ministru Gregorju Virantu, ki se bo v petek zagovarjal zaradi vložene interpelacije, ni enotna. Kot je za STA dejal poslanec PS Peter Vilfan, bi marsikdo, ki bo sicer na petkovem glasovanju Viranta podprl, glasoval drugače, če ne bi šlo za obstoj vlade. Neuradno naj bi interpelacijo podprli celo trije poslanci PS.

Trije, ki bi spodnesli Viranta

Med poslanci PS je podporo interpelaciji po poročanju današnjega Dnevnika napovedal Jožef Kavtičnik. Če se bo glasovanja udeležila, naj bi jo podprla tudi Tina Komel. Po informacijah iz poslanskih vrst naj bi se jima neuradno pridružil tudi Stanko Stepišnik, vendar bo opoziciji za uspeh interpelacije kljub temu zmanjkalo nekaj glasov.

Virant tako lahko tudi glede na stališča preostalih koalicijskih partnerjev računa na podporo v državnem zboru (DZ) zlasti zaradi želje po ohranitvi stabilnosti vlade. Nezaupnica Virantu, ki je tudi predsednik DL, bi namreč dokaj verjetno povzročila konec koalicije ali pa bi jo vsaj resno ogrozila.

Že druga interpelacija

Virant sicer že drugič prihaja pred DZ zaradi interpelacije. Na vrhu tokratnih očitkov skupine poslancev s prvopodpisanim nepovezanim poslancem Ivanom Vogrinom je politično kadrovanje, ker naj bi bil Virant nekdanjemu izvršnemu direktorju DL Janku Jenku pomagal v nadzorni svet Slovenske industrije jekla. Šlo naj bi tudi za sistemsko korupcijo v povezavi z Jenkovim podjetjem PCX Invest.

Zagovor pred poslanci pa bo od Viranta zagotovo terjal nekaj več truda tudi zaradi informacij o nakupu letalskih vozovnic pri Adrii Airways, ki so v javnost prišle po vložitvi interpelacije in zaradi katerih je sprva celo kazalo, da je Virant že izgubil podporo in zaupanje številnih v koaliciji.

Deli s prijatelji