VILA NOVISTA

Bossman želi Zidarjevo črno gradnjo v Fiesi

Objavljeno 06. junij 2012 23.00 | Posodobljeno 06. junij 2012 22.57 | Piše: Mi. S.

Za zdaj sicer ni znano, kako bi piranska občina ob tako prazni blagajni lahko opravila nakup.

PIRAN – Ob jezeru v Fiesi stoji napol zgrajena vila, sicer last Ivana in Vincencije Zidar. Je na prodaj, zanjo naj bi se že pojavil kupec, vendar pa je zdaj v igro vstopil še piranski župan Peter Bossman. Občina Piran je namreč začela postopek za uveljavitev predkupne pravice. Za zdaj sicer ni znano, kako bi občina ob tako prazni blagajni lahko opravila nakup.

»Čeprav gre za neskladno (črno) gradnjo, je objekt za občino potencialno zanimiv. Preprodajalcu – agenciji Vila Portorož – smo posredovali sklep, ki ga je sprejel župan, da namerava občina uveljaviti predkupno pravico, za kar ima na tem območju možnost. Občina Piran si prizadeva urediti razmere v Fiesi in nakup te vile je zato zanjo izrednega pomena. Zavedamo se, da je treba objekt najprej legalizirati, in morda bi ga lahko nato namenili za razvoj mladinskega turizma. Imamo že izdelane idejne prostorske rešitve za urejanje plaže, okolico jezer, pešpoti, prometa, razsvetljave ... Kako bi občina to izpeljala, pa ne morem povedati. To je stvar drugih služb,« je za Delo povedala Manca Plazar, predstojnica urada za okolje in prostor.

Cena: 1,1 milijona evrov

O tem, da je vila v Fiesi na prodaj, se je izvedelo pred tedni, ko se je na oglasni deski pojavil oglas. Cena je 1,1 milijona evrov. V nepremičninski agenciji so zanikali, da prodajajo nepremičnino, ki je last Ivana Zidarja. V zemljiško knjigo je vpisana prepoved pravnega prometa s hišo. Verjetno je to posledica inšpektorskega postopka, ki je zaznal neskladno gradnjo.

Vilo so začeli graditi jeseni 2006, ko so hoteli zgraditi penzion s 25 ležišči in 17 parkirnimi mesti. Napol zgrajena velika vila stoji tam že kakšnih pet let. Neuradno naj bi jo Zidar rad prodal, saj mu prinaša same težave.

Kdo naj bi jo kupil, ni znano, je pa jasno, da je piranska občina še enkrat prinesla težave Zidarju z uveljavitvijo predkupne pravice (občina ima ob vsaki ponujeni ceni prednost, če pa ta odstopi od nakupa, potem prodajalci ne smejo prodati objekta pod ceno, ki je bila ponujena njej). Občina bi imela kar nekaj več manevrskega prostora za dosego legalizacije stavbe, saj bi lahko spremenila prostorski načrt in na ta način olajšala legalizacijo črne gradnje, še poroča Delo.

Deli s prijatelji