ZAVRNJEN

Boško Šrot je na Dobu pripravljen iti do konca

Objavljeno 22. avgust 2015 00.27 | Posodobljeno 22. avgust 2015 00.27 | Piše: T. L.

Intervjuja za nacionalno televizijo uprava za izvrševanje kazenskih sankcij Šrotu ne dovoli zaradi varnostnih razlogov.

Pred sodnico je danes prvi stopil Boško Šrot.

LJUBLJANA – Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij zaradi varnostnih razlogov RTV Slovenija ne dovoli snemanja intervjuja z Boškom Šrotom, ki je sicer v razgovor privolil, prispevek nacionalne televizije povzema portal MMC. Šrotov zagovornik napoveduje pritožbo na upravno sodišče.

»Ni nobenih resnih razlogov, ki bi takšno odločitev utemeljevali, zato si pravzaprav te odločitve ne znam razlagati drugače kot nezakonito kršitev pravice do svobode izražanja. Zato bom po posvetu s klientom najverjetneje vložil tožbo na upravno sodišče, v nadaljevanju na ustavno sodišče, pa tudi na evropsko,« je napovedal Blaž Kovačič Mlinar, Šrotov zagovornik.

Za zapornike velja, da imajo omejeno gibanje, a zagotovljene vse pravice državljanov. O svobodi do govora, torej tudi o stiku z mediji, zakon navaja, da se obsojencem omogoči stik z mediji, razen če ne obstajajo utemeljeni varnostni razlogi, zaščita javnega interesa ali varovanje integritete žrtev. In prav zaradi varnosti je uprava za izvrševanje kazenskih sankcij Šrotu onemogočila intervju za televizijo, saj, kot pravijo, Šrot na Dobu prestaja skoraj desetletno zaporno kazen na zaprtem oddelku z zelo strogim režimom, kjer so stiki z mediji omejeni. 

Deli s prijatelji