VESELI DOGODEK

Bosanka rodila deklico na avtobusu pri Postojni

Objavljeno 04. december 2014 12.34 | Posodobljeno 03. december 2014 21.04 | Piše: U. S.

»Nisem vedel, naj jočem ali se smejem,« je dejal voznik Fadil Skulić na redni liniji Zürich–Sarajevo.

SARAJEVO, POSTOJNA – Dolga je pot z avtobusom iz Švice v Bosno, tudi skozi Slovenijo se vozijo potniki. Seveda, vsak dan! Tako je bilo tudi v torek zgodaj zjutraj, ko so se z avtobusom družbe Kantić Touristika, ki je vozil na progi Zürich–Sarajevo, vozili po slovenski avtocesti. Bili so v bližini Postojne, ko se je ob treh zjutraj začela prava drama. Enisa Huseinović, Sarajevčanka, živeča v Švici, je šla na pot sama, njen mož Eniz je ostal v deželi čokolad in ur. Glede na to, da je naraščaj pričakovala šele po novem letu, je bilo to še nekako razumljivo.

Peljala se je proti Bosni, dobila je namreč popadke, začela je rojevati. »Drama, šok, panika, strah...« so bile besede tistih, ki so bili priča. »Mir in nočno tišino je v avtobusu nenadoma prekinil Enisin krik, aaaaaaaa!

V vozilu sta zavladala kaos in panika, ženski so pritekla pomagat tri dekleta. Voznik je vozil, popadki so se stopnjevali, dete je prihajalo; reševalcev niso mogli čakati, nosečnici so z žepnim nožkom razrezali oblačila in se na bencinsko črpalko Ravbarkomanda pripeljali v trenutku, ko je deklica prijokala na svet!

Voznik avtobusa Fadil Skulić je povedal, da je bila – zdaj že mati – v osmem mesecu nosečnosti, popadke pa je dobila v bližini Postojne: »Bila je panika, začutil sem nervozo potnikov, ko sem slišal, da na avtobusu, ki ga vozim, rojeva ženska. Nisem vedel, ali naj jokam ali se smejim. Čuden občutek, moram priznati.« Ker so bili na avtocesti, vozila ni mogel kar tako ustaviti, je pa Skulić poklical reševalce in se ustavil na prvi bencinski črpalki. »Potnici so medtem pomagale tri punce, popkovine nismo smeli prerezati. Bil sem v šoku. Še zdaj mi ni povsem jasno, kaj se je zgodilo. Ampak, evo, postali smo babice.«

»Takole bi rad dekletom, ki so danes potovala s Kantićem iz Švice v Bosno, sporočil, da so junakinje. Tri mlada dekleta so na avtobusu, s katerim smo se vozili, pomagala roditi novo življenje. Ko smo prišli v Slovenijo, bilo je med tretjo in četrto uro zjutraj, je tišino v avtobusu pretrgal krik nosečnice, krvavela je, imela je bolečine. Ko smo ugotovili, da rojeva, je nastala panika. Moške je bilo strah, starejše gospe so se umaknile in samo zaskrbljeno gledale. Nihče ni poznal telefonske številke slovenskih reševalcev. A so mlade punce, ki s porodom do tedaj niso imele izkušenj, punce, ki niso mame, vstale in pomagale na svet majceni deklici! Hitro so reagirale, medtem ko je ena pomagala pri rojstvu otroka, je druga našla številko reševalcev, voznik jih je poklical, se ustavil na bencinski črpalki in reševalci so bili tam čez pet minut. A je bila punčka že rojena, ovita v odejico, še vedno s popkovino. Ona in mama sta dobro. Neobičajna izkušnja,« je zapisal eden od potnikov.

Tista potnica, ki je tako smelo in umirjeno ukrepala ter pomagala pri porodu, je bila tudi 19-letna Aldina Karić, doma iz Lukavca v Bosni: »Drama je trajala okoli pol ure. Nekaj nas je takoj priteklo pomagat, moram priznati, da se zaradi cele frke, ki se je dogajala, niti ne spomnim vseh podrobnosti, pravzaprav šele zdaj, ko se je vse lepo razpletlo, premišljujem, kaj bi se vse lahko zgodilo in po kako tankem ledu smo stopale. Ne, ne, sploh nismo nikakršne herojinje, pomagale smo zgolj toliko, kolikor smo lahko, takšni smo pač Bosanci!« Za Karićevo je bilo najtežje, kot pravi, ko so prijele dojenčico, jo zamotale v odejo, popkovina pa še ni bila prerezana.

Ker se je punčka rodila prezgodaj, so jo skupaj z mamo potem prepeljali v ljubljansko porodnišnico, preostali potniki pa so nadaljevali pot v Bosno.

Enisina mati in brat, ki živita v Hadžićih, sta veselo novico o komaj rojeni vnukinji oziroma nečakinji izvedela na poti v Bosanski Šamac. Tja sta krenila, da bi pričakala Eniso in jo potem prepeljala domov, »saj nisva želela, da bi bila naša nosečnica celo pot na avtobusu«. Čakala sta na hčer in sestro, enkrat v prihodnjih dneh bosta dočakala mlado mamico!

Za vikend že domov v Bosno

»Zjutraj sem se slišal s sestro in izvedel, da je njeno zdravstveno stanje dobro, da ima malo povišan pritisk, kar pa niti ni nič čudnega, glede na to, kaj je morala prestati. Dojenček je v inkubatorju, a je, hvala bogu, vse v najlepšem redu. Zdravniki pravijo, da je novorojenčica zelo živahna. Upam, da bosta obe ob koncu tedna že izpuščeni iz bolnišnice in da čim prej pridejo, veste, komaj ju že čakamo!« je povedal brat mlade in srečne mamice Enes Rodoš.

Deli s prijatelji