DOLG NOS

Bosanci Sloveniji ne dajo pobeglega balkanskega bojevnika

Objavljeno 04. april 2014 15.41 | Posodobljeno 04. april 2014 15.41 | Piše: A. L.

Po podatkih ministrstva za pravosodje so pristojni organi Bosne in Hercegovine obvestili Interpol Ljubljana, da izročitev Anesa Selmana ni mogoča, saj je državljan Bosne in Hercegovine.

Anes Selman je prvi z desne proti leve.

LJUBLJANA – »Ministrstvo za pravosodje ni seznanjeno z okoliščinami ter s pravnimi podlagami odvzema prostosti Anesu Selmanu s strani pristojnih organov Bosne in Hercegovine, zato konkretnih pojasnil v zvezi z nadaljnji potezami tako pristojnih pravosodnih organov Republike Slovenije kot tudi Bosne in Hercegovine ne more podati,« so zapisali v odgovorih ministrstva za pravosodje. 

Ne bodo ga izročili

Skladno z obstoječo ureditvijo instituta izročitve med državama izročitev lastnih državljanov ni mogoča, opozarjajo. Po podatkih ministrstva za pravosodje so pristojni organi Bosne in Hercegovine na podlagi razpisane mednarodne tiralice tudi obvestili MNZ, Interpol Ljubljana, da izročitev imenovanega ni mogoča, saj je državljan Bosne in Hercegovine.

Prenos kazni, a s privolitvijo

»Alternativo institutu izročitve sicer predstavlja institut prenosa izvršitve kazni, vendar pa ta, glede na okoliščine primera, ni izvedljiv. Pravno podlago prenosu izvršite kazni v konkretnem primeru lahko predstavlja zgolj Pogodba med Republiko Slovenijo in Bosno in Hercegovino o medsebojnem izvrševanju sodnih odločb v kazenskih zadevah, podpisana v Sarajevu 5. aprila 2002, pri čemer je treba izpostaviti, da je soglasje obsojene osebe ena izmed temeljnih predpostavk za prenos izvršitve kazni,« še pojasnjujejo.

Dodajajo še, da je Okrožno sodišče v Ljubljani, skladno s Pogodbo med Republiko Slovenijo in Bosno in Hercegovino o medsebojnem izvrševanju sodnih odločb v kazenskih zadevah z dne 5. aprila 2002, že zaprosilo pristojne organe Bosne in Hercegovine za prenos izvršitve kazni ter zaslišanje imenovanega v zvezi z morebitnim soglasjem k prenosu izvršitve kazni, vendar pa imenovani soglasja k prenosu izvršitve kazni ni podal.

Deli s prijatelji