DOBROTA BREZ PRIMERE

Borut Pahor Rdečemu križu nakazal 250 evrov

Objavljeno 17. november 2012 09.25 | Posodobljeno 17. november 2012 09.27 | Piše: Ma. F., STA

Poslanci so se odločili, da bodo del plače namenili prizadetim v poplavah.

LJUBLJANA – V vseh poslanskih skupinah so se odzvali na pobudo poslanca NSi Jožefa Horvata, da del plače namenijo za pomoč prizadetim v poplavah. V državnem zboru še nimajo zbranih podatkov o skupnem znesku darovanih sredstev od poslanskih plač. Poslanci in stranke pa so se odzvali tako z denarno kot materialno pomočjo za prebivalce na poplavljenih območjih.

Borut Pahor prispeval 250 evrov

Kot so pojasnili v Pozitivni Sloveniji, so njihovi poslanke in poslanci na pomoč priskočili s prostovoljnim delom, hrano, z oblačili, belo tehniko, s pohištvom, z radiatorji in s podobnim. Prav tako so se odločili, da vsak tudi prostovoljno finančno prispeva. Koliko so prispevali, pa ne bodo javno objavili, razen v primeru, da se prejemniki prispevka sami odločijo in to povedo.

V poslanski skupini SDS menijo, da je prav, »da pomagamo prizadetim v tej naravni ujmi in pokažemo, da nam ni vseeno za njih«. Poslanci in poslanke SDS so darovali finančna sredstva preko pobude državnega zbora, nekateri so finančna sredstva darovali neposredno prizadetim posameznikom v svojih lokalnih okoljih ali pa prek Karitasa. Poslanska skupina SD je na Območno združenje Rdečega križa Ptuj nakazala 850 evrov. Poslanec SD Matevž Frangež je 100 evrov nakazal Območnemu združenju Rdečega križa Maribor, poslanec SD in kandidat za predsednika republike Borut Pahor pa je 250 evrov nakazal Rdečemu križu Slovenije.

Gregor Virant prispeval 300 evrov

Prav tako so se v zbiranje sredstev vključili stranka, predsednik Igor Lukšič ter evropski poslanki Tanja Fajon in Mojca Kleva. Na četrtkovem predsedstvu stranke so zbirali denar za nakup grelnih naprav, ki jih bo Pahor predal območnim združenjem Rdečega križa v okviru svojih delovnih akcijah v Dolenji Trebuši in na Ptuju ta konec tedna.

Poslanke in poslanci Državljanske liste bodo prispevali po 100 evrov za najbolj prizadete v poplavah v zgornji Dravski dolini na Koroškem. Poslanci se bodo angažirali tudi s pomočjo v domačih krajih. Predsednik DL in predsednik državnega zbora Gregor Virant bo prispeval 300 evrov Rdečemu križu Slovenije. Člani DL pa že ves čas sodelujejo v posameznih akcijah oziroma delovnih brigadah skupaj z ekipo Boruta Pahorja, ki ga DL podpira kot predsedniškega kandidata. Akcijam se bodo v prihodnjih dneh pridružili tudi posamezni poslanci DL.

Za pomoč so se odločili tudi v poslanski skupini Desus. Kot so pojasnili, bodo dokončno odločitev o višini nakazila za žrtve poplav sprejeli v ponedeljek.

Pomagata tudi SLS in Nsi

Na pobudo se je odzvalo vseh šest poslancev SLS. Svoje prispevke bodo porazdelili med različna prizadeta območja. Tako bodo denar nakazali na račune, odprte za pomoč prizadetim v poplavah, in sicer Župnijski Karitas – izpostavam Mozirje - Šmihel, Duplek, Slovenj Gradec, Rečica ob Savinji, Gorišnica in Markovci. Zneski se gibljejo med 200 in 300 evri na poslanca. Nekateri poslanci pa so že na terenu sodelovali pri odpravi posledic poplav v preteklem tednu.

V akcijo so se vključili vsi poslanci Nsi, ki so se tako pridružili pobudi njihovega poslanca Horvata. Štirje poslanci so Karitasu namenili povprečno po 150 evrov.

Deli s prijatelji