NUJNOST SPREMEMB

Borut Pahor o korupciji pisal Gregorju Virantu

Objavljeno 25. marec 2014 13.07 | Posodobljeno 25. marec 2014 13.10 | Piše: A. L.

Spremembe so nujne, je prepričan predsednik.

LJUBLJANA – Zakonske spremembe na področju oblikovanja ustreznih pravnih podlag za uspešnejše preprečevanje korupcije so nujne in prednostne, ugotavlja predsednik republike Borut Pahor. V začetku leta je zato skupini uglednih pravnih strokovnjakov posredoval izhodišča za spremembe zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki jih je pripravila Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), s prošnjo, da jih ustavnopravno in mednarodnopravno primerljivo ocenijo in po potrebi dopolnijo. Z zaprosilom za analizo je želel osvetliti ključne dileme in stališča ob potrebnih spremembah zakona. Zadnja dogajanja in zapleti ob imenovanju novega senata KPK pa so ga dodatno utrdila v prepričanju o nujnosti sprememb.

Spodaj navajamo, kaj je v pismu zapisal ministru Gregorju Virantu.


Pismo predsednika ministru Gregorju Virantu (objavljeno v izvirni obliki):

Spoštovani minister,

v prilogi vam kot podlago za nadaljnjo vladno proceduro posredujem Izhodišča za novelo Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, kot sem jih prejel od Komisije za preprečevanje korupcije in ustavnopravno analizo predlogov za spremembe zakonodaje

s področja preprečevanja korupcije. Ta še posebej opozarja na nekatere ustavnopravne dileme urejanja tega področja in vsebuje predloge za morebitne rešitve.

Naj pri tem poudarim, da podpiram ugotovitve o potrebnih spremembah predvsem v naslednjih smereh:
• težišče dela komisije mora biti predvsem preventivna dejavnost, ki korupcijo preprečuje že na ravni tveganj,
• predlogi za krepitev pristojnosti in učinkovitosti dela komisije so koristni in nujni, vendar morajo prestati ustavnopravno presojo predvsem v oceni, kako so opredeljeni pravna varnost prizadetih in učinkovita pravna sredstva za preprečevanje neupravičenih očitkov,
• podpora velja zamisli o Svetu KPK kot specifičnem neodvisnem zunanjem organu nadzora nad delom KPK,
• sedanja ureditev pogojev za imenovanje kot tudi ureditev samega imenovanja funkcionarjev KPK ne prispeva k njihovi integriteti, zato so nujne spremembe tako pri opredelitvi pogojev za funkcionarje, kot pri postopkih njihovega imenovanja in sestavi razpisne komisije.

Pri nadaljnjih  morebitnih razpravah ob oblikovanju konkretnih sprememb zakonodaje  sem vam skupaj s sodelavci  vedno na voljo za  dodatna mnenja in predloge.

Prepričan sem, da bodo predlagane rešitve skupaj z že sprejetimi vladnimi ukrepi za preprečevanje, odkrivanje in pregon korupcije pomembno prispevale k urejanju sicer zaskrbljujočega stanja na  področju korupcijskih tveganj v Sloveniji.

S pozdravi,
Borut Pahor

 

Deli s prijatelji