NA KOŽO

Borut Hood

Objavljeno 20. april 2013 00.15 | Posodobljeno 20. april 2013 00.15 | Piše: Bojan Budja

Take zgodbe se v življenju časopisa pišejo vsakih nekaj let ali desetletij. Če se sploh.

Bojan Budja. Foto: S. N.

Borut Hriberšek je ime tedna. Zmagal bi tudi, če bi izbirali osebo leta. Simpatičen, prijazen, dobrodušen, debelušen možakar se je predvčerajšnjim na mejnem prehodu v Šentilju predal novinarju Slovenskih novic. Potem ko je štirinajst dni poprej v uniformi varnostnika izpraznil Sintalov sef in izpuhtel s slabim milijonom evrov. Našle ga niso niti Interpolove tiralice, slovenski policiji ga je predal novinar. Take zgodbe se v življenju časopisa pišejo vsakih nekaj let ali desetletij. Če se sploh.

Hriberšek je hipoma združil Slovence. Leve in desne, črne in rdeče. Nihče ga ne poimenuje s kriminalcem, z lopovom, s tatom. Postal je poosebljenje tistih, ki so v stiski in ne vidijo poti naprej. Takih je na tisoče, stotisoče. Kradel je, ker mu tistih osemsto evrov mesečne plače z vsemi nadurami in dežurstvi ni bilo dovolj, da bi preživljal družino in ostarelo mamo. In njegov prvi korak je bil, da je z delčkom plena poravnal njen dolg v domu za ostarele. Da materi ohrani ponos in streho nad glavo.

Včeraj so telefoni v redakciji pregoreli, nabiralnik elektronske pošte je pokal po šivih. Mija je, denimo, sporočala: »Borut, Slovenija je s tabo! Tudi poštenemu, a dan za dnem izkoriščanemu Slovencu se lahko utrga film in naredi nekaj, česar ne bi nihče pričakoval. Drži se!« Maja je zapisala: »Kar je naredil, je storil iz obupa. Danes v Sloveniji skoraj ne moreš drugače. Me zanima, kakšno kazen bo dobil. Če je Hilda za svoje goljufije in kraje dobila dve leti, bi on moral dobiti največ dva dni. Če dobi več, gremo protestirat!« Ali pa besede Biserke: »Glede na Hildo, ki je dobila samo dve leti zapora in ni vrnila niti centa, bo on menda dobil samo opomin. Pokesal se je in vrnil denar. In je predvsem človek. Mali človek, ki se je našel v stiski! Bravo za pogum! Borut, si veliko večja oseba kot tisti, ki vodijo našo državo!« In tako naprej. Da ne omenjam primerjav z oproščenimi balkanskimi bojevniki in še kom.

Borut je nenadoma postal slovenski Robin Hood. In če se zgodovinarji za slednjega še vedno prerekajo, ali je kdaj sploh obstajal, je Borut Hood oseba iz mesa in krvi. Med drugim nam sporoča, da je pričakovanje, da bo pravica na strani nekoga zgolj zato, ker je dober človek, podobno pričakovanju, da nas bik ne bo napadel, ker smo vegetarijanci. 

Deli s prijatelji