NAGRADA

Borštnikov prstan si bo letos nadela igralka Ljerka Belak

Objavljeno 07. oktober 2015 15.37 | Posodobljeno 07. oktober 2015 15.39 | Piše: STA, Mo. S.

»Gledališču je posvetila in žrtvovala vse. In v tem je tudi skrivnost njene odličnosti,« je v obrazložitvi zapisala žirija za podelitev Borštnikovega prstana.

Ljerka Belak ob Katarini Čas in Mariu Galuniču.

MARIBOR – Letošnja dobitnica Borštnikovega prstana za življenjsko delo je igralka Ljerka Belak. To najprestižnejšo nagrado za igralske dosežke v slovenskem prostoru si bo nadela ob zaključku 50. festivala Borštnikovo srečanje, ki bo med 15. in 25. oktobrom v Mariboru ponovno zbral vso slovensko gledališko smetano.

Dobitnico Borštnikovega prstana, ki ga vsako leto izmenično podeljujejo igralcu ali igralki za življenjsko delo, je izbrala posebna žirija, ki jo sestavljajo Borštnikov nagrajenec Janez Hočevar, gledališka kritičarka Mojca Jan Zoran, režiserja Vinko Möderndorfer in Metod Pevec ter umetniška direktorica Festivala Borštnikovo srečanje (FBS) Alja Predan.

Gledališču posvetila vse

Zdaj upokojena igralka Ljerka Belak, rojena v Ljubljani, je igrala v skoraj vseh slovenskih poklicnih gledališčih. V obdobju med 1971 in 1993 je bila zaposlena v Slovenskem ljudskem gledališču (SLG) Celje, nato pa se je pridružila igralskemu ansamblu Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL).

»Gledališču je posvetila in žrtvovala vse. In v tem je tudi skrivnost njene odličnosti,« je v obrazložitvi zapisala žirija za podelitev Borštnikovega prstana.

Ime dobitnice so razkrili na današnji novinarski konferenci Festivala Borštnikovo srečanje (FBS), ki bo ob 50. izdaji postregel z bogatim mednarodnim programom s fokusom na Poljski. V tekmovalnem programu se bo za nagrade potegovalo deset slovenskih predstav, ki jih je po pregledu iztekajoče se gledališke sezone izbrala selektorica Amelia Kraigher.

Deli s prijatelji