POLET

Borja je vse bliže slovesu od Zemlje

Objavljeno 17. avgust 2013 10.40 | Posodobljeno 17. avgust 2013 11.15 | Piše: A. P.

»Zdaj je le od mene odvisno to, da se maksimalno pripravim na nove izzive decembra, ko nas na Floridi čakajo precej bolj zahtevni aeronavtični in astronavtični preizkusi.«

LJUBLJANA – Vsi smo že opazili provokativno televizijsko reklamo za priljubljen moški dezodorant, v katerem astronavt v različnih situacijah zapelje prikupna dekleta. To je bil zgolj uvod v obsežno akcijo, ki bo 23 srečnežev popeljala v breztežnostno stanje – s tem dejanjem bodo uradno postali astronavti.

Seveda je bilo zanimanje velikansko, zato nas je razveselila novica, da se je med 122 izbrancev z vsega sveta uspelo prebiti slovenskemu navdušencu nad vesoljem Borjo Jeličem, ki bo morda postal prvi Slovenec, ki se bo odtrgal Zemljini gravitaciji. To je javno potrdila vesoljska akademija AXE Apollo, ki je razkrila, da je uspešno prestal prvi izbor v Szigetu in bo decembra odpotoval v Orlando na Floridi, kjer ga čakajo naporni treningi. Ti mu ne bodo povzročali prevelikih preglavic, saj je zagrizen kolesar in zato v odlični telesni pripravljenosti. Velik ljubitelj vesolja pravi, da mu tudi v glavi vse štima. Na natečaj se je prijavil prek spleta, nato pa se je v Budimpešti pomeril s preostalimi slovenskimi tekmovalci in jih premagal.

Visokotehnološka naprava

»Še vedno se mi zdi popolnoma neverjetno, da sem dobil priložnost zastopati Slovenijo na Global Space Campu na Floridi. Teden, ki je za mano, je bil poln adrenalina, napetosti in neprespanih noči. Priprave na teste v madžarskem aeronavtičnem institutu, preverjanje znanja in fokusiranje na čim boljši rezultat na vojaškem poligonu z ovirami so zahtevali svoj davek,« je navdušen Borja, ki je trdno prepričan, da se mu bo uspelo vpisati v zgodovino kot prvi Slovenec, ki je odpotoval v vesolje.

Kot rečeno se bo decembra več kot sto nadobudnih astronavtov potegovalo za svoje mesto na vesoljskem plovilu, ki se imenuje Lynx. To je visokotehnološka naprava, ki je v lasti podjetja Space Expedition Corporation. Po videzu spominja na dvosedežno letalo, vendar je zasnovano tako, da lahko premaguje skrajne razmere podorbitalnih letov. Brez težav bo potnike popeljalo nad višino 100 kilometrov – predvidoma bodo izbranci uživali v breztežnosti na vrtoglavi višini 103 kilometre. Kot zanimivost velja omeniti, da bo za njihovo varnost skrbel sloviti Buzz Aldrin, legendarni astronavt, ki je bil član prve odprave na Luno. Danes 83-letni astronavt je drugi človek, ki je hodil po Luni, saj je bil na Lunarnem modulu, ki je 21. junija 1969 pristal na našem naravnem satelitu. Čast, da je prvi stopil na Luno, je nato pripadla njegovemu kolegu in poveljniku odprave Neilu Armstrongu.

Decembra se bo udeležil zahtevnih treningov

»Zdaj je le od mene odvisno to, da se maksimalno pripravim na nove izzive decembra, ko nas na Floridi čakajo precej bolj zahtevni aeronavtični in astronavtični preizkusi. Preizkusi G-tolerance, poleti z nadzvočnim letalom in testi v G-centrifugi bodo zahtevali maksimalno fizično in psihično pripravljenost,« je dodal Borja, ki je dolgoletni tekmovalni kolesar.

Izbor med finaliste natečaja za polet v vesolje je dodobra pretresel njegove letošnje športne cilje. Seveda pa tovrstne priložnosti ne velja zamuditi, zato bo vse svoje dosedanje kolesarske treninge in tekmovalni načrt prilagodil prihajajočim decembrskim izzivom. »Vse z namenom, da se uvrstim med triindvajseterico!«

Mi bomo vsekakor držali pesti in navijali za našega kandidata, neredki pa mu bodo tudi malce zavidali. Ne nazadnje se tovrstne pustolovščine ne ponudijo vsakomur. Seveda pa bomo zelo veseli, če mu bo uspelo. Ob vrnitvi na Zemljo bo gotovo imel za povedati veliko zanimivega.

Deli s prijatelji