OČITKI

Boris Pahor o Janši, ta mu ni ostal dolžan

Objavljeno 29. avgust 2013 14.37 | Posodobljeno 29. avgust 2013 11.10 | Piše: A. K.

Boris Pahor očita Janši, da je postavil zgodovino na glavo, Janša pa mu je odgovoril, da zgodovino na glavo postavljajo tisti, ki so pobili 219 ljudi.

Janša je po Pahorjevem prepričanju postavil zgodovino na glavo, ko je odgovornost za vse zlo naprtil izključno komunistom.

LJUBLJANA – Boris Pahor je bil na sredinem sestanku na Proseku s predstavniki združenja Terre sul confine (Zemlje na meji) kritičen do nekdanjega predsednika slovenske vlade Janeza Janše zaradi njegovega nedeljskega govora v vasi Rovte pri Logatcu ob 70-letnici domobranstva.

»Janša postavil zgodovino na glavo«

Janša je po Pahorjevem prepričanju postavil zgodovino na glavo, ko je odgovornost za vse zlo naprtil izključno komunistom. Stoletnika je posebej zmotilo, da je Janša spregledal fašizem in zasluge organizacije TIGR v boju proti italijanski raznarodovalni politiki na Primorskem ter dejstvo, da se je prireditve v Rovtu udeležil tudi kaplan slovenske vojske, poroča Primorski dnevnik.

Janša se je na Pahorjeve izjave odzval prek twitterja, kjer je zapisal: »Zgodovino na glavo postavljajo tisti, ki so po vojni iz te male vasi pobili 219 ljudi. In tisti, ki to opravičujejo.« Oglasili so se tudi iz stranke SDS, kjer so pisatelja na twitterju  vprašali, ali je sploh prebral govor.

»Prvi se je poklonil spominu na TIGR«

»Cenjenega g. Pahorja želimo spomniti, da je predsednik Janša ničkolikokrat obsodil fašizem. Še posebej v Rovtah.« Zapisali so še, da se je »Janša kot prvi predsednik vlade poklonil spominu na TIGR, ko so bili za komuniste še teroristi, in da je prva Janševa vlada določila državni praznik dan vrnitve Primorske k matični domovini.«

»Naj štejejo dejanja, ne pa prišepetavanja Primorskega dnevnika,« so še sporočili v SDS.

Deli s prijatelji