PREPLAH

»Bomo ves čas živeli v strahu? Saj se nam bo zmešalo«

Objavljeno 21. september 2017 14.05 | Posodobljeno 21. september 2017 14.06 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Po poplavah 2010. in 2014. so jo tokrat kar dobro odnesli. Kljub temu bi jih poplavljenka napela Pahorju in Cerarju.

Ulice kostanjeviškega otoka so bile znova pod vodo. Foto: Tanja Jakše Gazvoda

KOSTANJEVICA NA KRKI – »V Kostanjevici sem od leta 1963, pa do 2010. takšnih poplav ni bilo. Prav gradnja nove obvoznice je kriva za velike poplave in nihče me ne bo prepričal, da ni tako. Teren so namreč dvignili, proti naravi pa ne moreš. Ker voda nima kam odtekati, zalije otok, Krakovski gozd pa je suh. Predlagala sem, da bi naredili bypass, da bi torej speljali vodo v Krakovski gozd, pa me ni nihče poslušal. A bomo ves čas živeli v strahu? Saj se nam bo zmešalo,« je bila včeraj kritična in žalostna obenem ​Dragica Stanič iz Kostanjevice na Krki, ki je imela v zadnjih sedmih letih že dvakrat hišo in gostinski lokal v vodi. Seveda jo je bilo znova strah, kaj bo prinesla podivjana narava, in po eni strani je upala, da bosta tudi tokrat v dolenjske Benetke prišla predsednik države Borut Pahor in predsednik vlade Miro Cerar.

»Takšne bi jima povedala!« je nadaljevala in se spomnila očitkov, ki so jih ob poplavah v letih 2010 in 2014 poslušali Kostanjevičani, češ da je res žalostno, ker nimajo škornjev. »Troje sem imela mokre, ker sem reševala svoje premoženje, naše razmočene domove pa so od znotraj videli le gasilci in vojaki, noben politik, župan ali predsednik ne,« je še dodala Staničeva, kritična tudi do nedavne sanacije brežin Krke. »Pohištvo še zamenjaš in domove saniraš, v glavi ostane strah, ta pa je že načel tako moje zdravje kot zdravje drugih Kostanjevičanov. Ni denarja, ki bi lahko to popravil, vsaka naraščajoča voda nam požene strah v kosti,« je potarnala.

A bomo ves čas živeli v strahu? Saj se nam bo zmešalo!
Otok je bil zaradi poplavljenih ulic zaprt, a hiše niso ogrožene.

S strahom so namreč Kostanjevičani po torkovem obilnem deževju pričakali včerajšnje jutro, saj je Krka že v torek začela znova naraščati, naraščala je tudi včeraj dopoldne, popoldne pa se je voda umirila, kar pomeni, da bodo domovi Kostanjevičanov ostali suhi, res pa je, da je Kostanjevica na Krki znova podobna dolenjskim Benetkam, saj je bila včeraj skoraj polovica cestišča na otoku pod vodo.

»Komaj smo obnovili dom po poplavah iz let 2010 in 2014, že nam znova grozi voda. Res sem nemirna, a upam, da ne bo hujšega,« je dejala starejša Kostanjevičanka, ki je z možem s skromno pokojnino s težavo obnovila dom. Že po poplavah v letu 2010 je morala zamenjati vse pohištvo, tudi parket je bil popolnoma uničen, zdaj so ga zamenjali s ploščicami, zato toliko večji strah, da se ne bi ponovila katastrofa iz preteklih let.

Kot je povedal poveljnik štaba civilne zaščite občine Kostanjevica na Krki Robert Zagorc, se je Krka včeraj začela počasi umirjati, otok je bil zaradi poplavljenih ulic zaprt, poplavljene so tudi nekatere druge ceste, hiše pa niso ogrožene. »Štab je v pripravljenosti, gasilci in pripadniki civilne zaščite so na terenu od včeraj zvečer, stanje spremljamo in dežuramo ter upamo, da jo bomo dobro odnesli, kar pomeni, da se bo voda ustavila na pragovih hiš,« je včeraj dejal Zagorc.

Deli s prijatelji