POTROŠNIŠKA

Bomo spet hodili v Avstrijo po nakupih?

Objavljeno 07. februar 2013 15.08 | Posodobljeno 07. februar 2013 15.09 | Piše: E. N.

Bencin je pri severnih sosedih že cenejši.

Kofein v pijači povzroča odvisnost, torej takšna za otroke ni primerna.

LJUBLJANA – Obmejni trgovci avstrijske Koroške si manejo roke: uresničitev načrtov slovenske vlade o obdavčenju sladkih pijač bi utegnila povečati prodajo sokov in gaziranih pijač v čezmejnih trgovinah.

10 evrskih centov na liter sladke pijače naj bi znašal dodatni prispevek slovenskega potrošnika v prazni državni proračun. Dovolj, da bi po nakupe spet začeli odhajati čez mejo, tako kot v časih bivše Juge, ko so se čez mejo kupovale banane, kavbojke in kava?

Tega davka Avstrijci že dolgo ne poznajo več

Güntram Jilka iz koroške deželne gospodarske zbornice meni, da bi bilo to mogoče. »Mnogo Korošcev je rado nakupovalo v Sloveniji. Privabljala sta jih cenejši bencin in špecerija. Zdaj utegne biti tega konec. Če bodo Slovenci uvedli davek na sladke pijače, moramo to izkoristiti.« V Avstriji tovrstnega davka že 12 let ne poznajo več.

Susanne Lontzen iz avstrijske podružnice Coca Cole se veseli uničenja konkurence iz Slovenije: »Naše izkušnje kažejo, da imajo največ koristi od uvedb tovrstnih davščin prav sosednje države.« Njihov položaj na trgu se bo z upadom potrošnje v Sloveniji tako še okrepil, pravi.

Cene počasi izenačene z avstrijskimi

Učinek bo viden tudi na gostinskem področju: lastnik restavracije ob turističnem mesecu Vrba (Velden) Stefan Sternad ugotavlja, da se cene gostinskih storitev v Avstriji in Sloveniji počasi izenačujejo. Dodatne obremenitve v Sloveniji bodo tako le še spodbudile krepitev turizma pri nas, se je za bulvarski Kronen Zeitung pohvalil Sternad.

Deli s prijatelji