STOP

Teš 6 ustavili, razlog je okvara

Iz Teš in HSE so nam potrdili, da termoelektrarna stoji in ne proizvaja električne energije.
Fotografija: Termoelektrarna Šoštanj. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Termoelektrarna Šoštanj. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Medtem ko Nuklearna elektrarna Krško (Nek) že od 5. oktobra stoji zaradi popravila po puščanju cevi, električno energijo pa naj bi spet začela proizvajati konec tedna, se je ustavila še Termoelektrarna Šoštanj (Teš). Kot so nam potrdili na Teš, se je to zgodilo v ponedeljek.

Z izpadom Teš iz električnega omrežja so seznanjeni tudi v Holdingu slovenske elektrarne (HES), kjer so nam pojasnili, da je bil blok 6 zaustavljen v ponedeljek zvečer, potem ko je neprekinjeno obratoval od 20. septembra. 

»Zaustavitev bloka je bila potrebna zaradi sanacije okvare na transportu žlindre kotla bloka,« so nam pojasnili in dodali, da se je podobna okvara nazadnje zgodila leta 2020.

Ponovno obratovanje bloka 6 je predvideno do konca tega tedna.

Oskrba z električno in toplotno energijo v tem času ne bo motena, saj ju bodo, tako HSE, zagotavljali s plinskima enotama in blokom 5 v Termoelektrarni Šoštanj.

Več kot polovico elektrike proizvedeta NEK in Teš

Teš je znotraj HSE največja domača elektrarna, ki proizvede približno tretjino slovenske elektrike, tretjino pa jo prispeva krška nuklearka, ki trenutno ne obratuje. Slovenija je tako odvisna od hidroelektrarn in uvoza elektrike.

Draga gradnja in korupcija

Gradnja šestega bloka Teš je v javnosti zelo odmevala, predvsem zaradi podražitev projekta, ki so se nizale druga za drugo. Nekateri so gradnjo označili za največjo korupcijsko afero v samostojni Sloveniji. 

Na sodiščih so tekli številni postopki (HSE, pod katerega spada Teš, se je z Alstomom oziroma General Electricom poravnal za 261 milijonov evrov – v korist Teša), šele letos pa smo poročali, da policija po temeljiti preiskavi nekdanjega predsednika republike in vlade Boruta Pahorja ter nekdanjih ministrov za gospodarstvo in finance Mateja Lahovnika in Franca Križaniča ni kazensko ovadila – sumili so, da so zagrešili kaznivo dejanje nevestnega dela v službi.

Števec, koliko je gradnja šestega bloka stala, se je na koncu ustavil pri nekaj več kot 1,4 milijarde evrov.

Imate zgodbo za nas? Pišite nam prek spodnjega obrazca.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije