ODLOČITEV

Bomo dobili četrtega predsednika?

Objavljeno 11. november 2012 08.29 | Posodobljeno 11. november 2012 08.29 | Piše: A. L., STA

Danes od sedme ure zjutraj potekajo volitve. Lističe je mogoče oddati do 19. ure.

LJUBLJANA – Volivke in volivci bodo danes na petih predsedniških volitvah v zgodovini samostojne države med tremi kandidati izbirali, kdo bo naslednjih pet let na čelu države. Volišča so odprta od 7. do 19. ure, do njihovega zaprtja pa še vedno velja volilni molk.

Bomo dobili četrtega predsednika?

Na tokratnih volitvah se bo za predsedniško funkcijo potegovalo rekordno majhno število kandidatov, saj bodo volivke in volivci izbirali le med tremi. Če na tokratnih volitvah volivci predsedniškega mandata ne bodo vnovič podelili aktualnemu predsedniku Danilu Türku, bo Slovenija dobila četrtega predsednika v zgodovini samostojne države. Do zdaj so bili namreč na čelu države trije predsedniki. Dva mandata je bil to Milan Kučan, nasledil ga je Janez Drnovšek, leta 2007 pa je bil izvoljen Danilo Türk.

Prek 1,7 milijona volilnih upravičencev

Svoj glas v prid enemu izmed kandidatov bo lahko oddalo 1.712.193 volilnih upravičencev. Po državi bo odprtih 3337 rednih volišč ter 55 volišč za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča. Volitve potekajo tudi v tujini, na 32 diplomatsko-konzularnih predstavništvih.

Obkrožite številko

Volivci morajo priti na volišče z veljavnim osebnim dokumentom. Glasujejo tako, da na glasovnici obkrožijo zaporedno številko pred imenom kandidata, za katerega glasujejo. Kandidati bodo na glasovnici navedeni po naslednjem vrstnem redu: Borut Pahor, Danilo Türk in Milan Zver.

Prijavite kršitve

Do konca glasovanja še vedno velja volilni molk. Morebitne kršitve lahko državljani do 7. ure zjutraj prijavijo operativno-komunikacijskemu centru Generalne policijske uprave na telefonsko številko 080 12 00. Med 7. in 19. uro pa bo prijave kršitev volilnega molka na telefonski številki 080 21 13 sprejemala dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve.

Danes bodo potekale tudi volitve nadomestnega župana v Šmartnem ob Paki, saj je prejšnji župan Alojz Podgoršek julija letos umrl. Za županski stolček se potegujejo trije kandidati.

Deli s prijatelji