NEVARNO?

Bomba v Piranskem zalivu, na pomoč poklicali Avstrijce

Objavljeno 02. marec 2015 11.43 | Posodobljeno 02. marec 2015 10.39 | Piše: A. L.

Težka naj bi bila skoraj pol tone.

Za 1. maja je bil Piran poln turistov. Ste bili morda priča nesreče?

PIRAN – Danes in jutri bodo pripadniki državne enote CZ za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi v Piranskem zalivu (med Savudrijo in Piranom) skupaj z dvema strokovnjakoma službe za razminiranje avstrijske vojske ponovno pregledali ameriško, skoraj pol tone težko letalsko bombo iz druge svetovne vojne, ki leži na globini 21 metrov ob potopljeni Maoni, in opravili postopek natančne identifikacije.

Avstrijci z izkušnjami

Na uradno prošnjo ministrstva za obrambo za pomoč pri identifikaciji in, če bo treba, tudi pri uničenju letalske bombe, je Zvezna vlada Republike Avstrije dovolila odhod strokovnjakov službe za razminiranje Avstrijske zvezne vojske na nalogo v tujino, ki je namenjena humanitarni pomoči. Najprej sta bila v Slovenijo poslana dva sodelavca službe za razminiranje, da letalsko bombo strokovno ocenita. Če bo treba, jima bodo sledili še drugi strokovnjaki te službe. Poleg tega daje avstrijska vojska na voljo tudi potapljaško opremo ter razstrelivo in detonatorje.

Za 15 pripadnikov avstrijske službe za razminiranje so potopi in naloge na alpskem terenu del vsakdanjika. Potapljaška skupina je leta 2014 opravila 20 nalog in pri tem iz avstrijskih voda dvignila približno osem ton vojnih ostalin. Njeni člani vsako leto opravijo več kot 200 ur potopov.

Še enkrat tolikšna

Intervencijo bo vodila in usmerjala civilna zaščita, sodelovalo pa bo tudi več drugih enot. Poleg državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi tudi enota za tehnično potapljanje, potapljaška reševalna služba, služba za nujno medicinsko pomoč, Uprava Republike Slovenije za pomorstvo in policija.

Naj spomnimo: bombo so želeli uničiti že junija lani, a jim to vreme ni dopustilo. Takrat so menili, da gre za četrt tone težko bombo, ob vnovičnem pregledu pa so menda ugotovili, tako poročajo Primorske novice, da gre za njeno 'večjo' sestro.

Deli s prijatelji