ŠIKANIRANJE

Bolno poklicali na
 delo in jo odpustili

Objavljeno 18. april 2012 10.22 | Posodobljeno 17. april 2012 20.58 | Piše: Lovro Kastelic

Mati osmih otrok podhranjena izgubila zavest in šla na bolniško.

Družinica Abdić-Lenarčič ne more iz kalvarije (foto: Dejan Javornik).

KRANJ – »Težka ironija!« je začela svojo kalvarijo opisovati 48-letna Plema Abdić Lenarčič, človeški rezultat brezmejne naivnosti in neskončne požrtvovalnosti. Plema, ki se je ujela v past nekakšne čistilniške mafije, kot temu pravi, je za nekatere angel, za svojih osem otrok, na primer, pa za svojega Milčeta, kot ljubkovalno kliče moža, in za Ivanko Rozman. »Ko sem bila v veliki stiski, sem srečala angela!« ji je na zadnjo stran slike, na kateri je nekakšna tridimenzionalna devica Marija, napisala vdana Ivanka. Za nekatere druge je navaden trn v peti, trn, ki se ga bodo zavoljo njene bošnjaške energičnosti le stežka znebili.

Pred pokopom

»Mami, da mi ne bo jutri nerodno v šoli,« ji je sredi skromnega neprofitnega stanovanja prišepnil bojazljivi Severin, 13-letni fantič, ki se je nemara prestrašil prevelike mamine odkritosrčnosti. Le malokdo ljubi svoje delo, kot ga ljubi Plema. Resnično. »Delo čistačice opravljam že tri desetletja,« se pohvali. Iz rodne Velike Kladuše jo je semkaj pripeljala ljubezen, njen Milan, pravi morostar, ki jih šteje 62. Zdaj upokojeni delavec je pred leti tako hudo padel, da ima še zdaj nalomljeno lobanjo. »Zdaj zdaj lahko postane invalid,« se zanj boji Plema, ki krčevito podpira vse štiri vogale pri hiši.

Zaradi vsesplošne krize, ne le materialne, tudi moralne, je Plema že vsaj dve leti na izjemno težki preizkušnji. Takrat ji je prvič grozila odpoved delovnega razmerja. »Ko sem se vrnila z zadnjega porodniškega dopusta, se je začelo,« je opozorila. »Včasih sem čistila po cele dneve, nemalokrat po 16 ur na dan, polna tri leta si nisem vzela dopusta,« je pripomnila čistilka po duši z okoli 500 evrov plače. Od leta 1999 dela za Čistilni servis Cleaning bratov Madon, Marka in Matjaža, ki naj bi se je hotela že znebiti. »'Kje je moja odpravnina?' sem ju tedaj vprašala. 'Ni je!' sta mi zabrusila. Zato nisem hotela podpisati,« je dejala. »Res, za oba bi dala kri!« ju je dolgo kovala med zvezde, toda ne več … »Zdaj me želita pokopati!«

Nevede kršila zakon

Kaj se je zgodilo? Pred dvema mesecema je doživela kolaps. »Nekje v Šiški,« se ji dozdeva. »Počutila sem se izčrpano, kot takrat, kadar sem bila izstradana,« se spominja. »Na malico še pomislila nisem, da bi le privarčevala dovolj za otroke.« Na kavču v dnevni sobi sta jo ob Severinu odprtih ust poslušala še 12-letni Emil in 8-letna Alena. Najmlajši Alen je bil še v vrtcu, 18-letna Emilija v šoli. Najstarejši Senahid, Rukija in Severina so na srečo že na svojem. Senaid, sad prvega zakona, ki bi bil zdaj star 26 let, je zaradi podhranjenosti umrl, star komaj pet mesecev. »Mož me je pretepal kot budalo!« ne more pozabiti kladuškega pekla.

»Kaj se je torej zgodilo?« smo jo še enkrat vprašali. Plema ima še zdaj vse pomešano v glavi, zato nam je pod nos pomolila uradno anamnezo: »Včeraj, 23. februarja 2012, je na poti z dela padla po stopnicah, ker ji je spodrsnilo. Nato je izgubila zavest. Ko je prišla k sebi, je opazila dve neznani osebi, ki sta jo napadli in poškodovali v predelu glave, vratne in ledvene hrbtenice. Policije o dogodku ne želi obvestiti.« Plema je že naslednji dan vzela bolniško, eden izmed šefov pa naj bi jo, ne glede na njeno zdravstveno stanje, potem kljub temu vprašal: »Misliš kaj priti?« Če bi Plema vedela, kaj bo sledilo, bi zagotovo okrevala. »Veste, ne bi se zgodilo prvič, da bi delala kljub bolniški. Res, častna, nisem vedela, da je to kaznivo, vse doslej me delodajalci nikoli niso opozarjali na to,« se je za hip posula s pepelom, potem pa ga jezno odpihnila. »Oh, če bi vedež bio vedež, ne bi nikad bio revež!« je modro vzkliknila po njihovo, mi pa po naše: »Je po toči zvoniti res že prepozno?« In Plema je razkrila bolečino, ki jo vse bolj pekli, zaradi katere naj bi bila njena neskončna dobrota (tudi do bratov Madon) do konca izkoriščena. »Po sedmih dneh delovnega bolniškega dopusta sem vsa presenečena dobila v roke odpoved, češ da sem kršila zakon o delovnem razmerju, si mislite?!« je bila na robu joka. To odpoved ima zdaj v roki njen zagovornik Rok Petrič, s katerim se bo borila vsaj za odpravnino.

»Mami, ne delaj tega«

»Najbolj me jezi, ker brata Madon pravita, da ni dela! Ampak to preprosto ni res!« je udarila in opozorila na že objavljeni članek, ki razkriva, da je Cleaning za čiščenje najemal podizvajalce, ki so delali na črno. Podjetje je sprejemalo delavce od delodajalcev, ki niso bili registrirani za posredovanje delovne sile, delavcem verižilo pogodbe za določen čas in jim kršilo tedenski počitek. Delavcem prav tako niso plačevali dodatkov, ti pa so naredili več nadur, kot jih je po zakonu dovoljenih, je strnil inšpektor. »Pri obsegu dela, ki ga imamo, in glede na specifiko posla je nam, čistilcem, zelo težko delati neke stvari legalno po zakonu,« je kljub temu priznal Matjaž Madon, direktor Cleaninga. Inšpektorji so podjetje oglobili z 18.250 evri, odgovorno osebo pa s 3000 evri, a Madon je dejal, da so bile globe »minimalne«.

Plema se ni in ni mogla pomiriti: »Da ni dela?! Zame, ki sem redno zaposlena, pravijo, da ni dela, za podizvajalce, ki delajo na črno in najemajo upokojence ter delavke iz Bolgarije, pa ga je, kolikor hočete!« Je nemara govorila o čistilniški mafiji?

Zdaj se je vse zgrnilo nanjo. »Ne vem, ali bom sploh dobila odškodnino za poškodbe, prekinili so mi zavarovanje, blokirali nakupovalni račun, dala sem še zadnji evro za kruh,« je naštevala. »Zaradi spremenjene zakonodaje nisem dobila niti otroških dodatkov. Veste, kakšen odgovor sem prejela s kranjskega CSD? 'Pa kaj potem, če jih niste dobili, jih boste pa naslednji mesec!' 'Kaj bom pa jedla?' sem vprašala. 'Znajdite se!'«

»Težka ironija!« se je Plema še enkrat zazrla proti nebu, potem pa pogladila svojega angela – malo Aleno. »Že sem hotela pod vlak, pa mi je hčerka dejala: 'Mami, ne delaj tega, prosim. Služba se bo že dobila. In kaj bomo mi potem – brez mamice?'«

Potem je odgnala črne misli in vso krivico ter sklenila: »Ne bom!«

Para živce, dela napake

Čistilni servis Cleaning ima seveda svojo plat zgodbe. Marko Madon je bil sprva nejevoljen, vidi se, Plema mu para živce. »Kaj je že spet?!« se je slišalo v ozadju. Potem je vendarle povedal, da Abdić Lenarčičeva pri njih še dela, da ni bilo nobene odpovedi, da jo že v kratkem čaka prerazporeditev, da pri njih delata tudi dva njena otroka, da je delala škodo in da so se pojavljale celo kraje. Ob tem pa je podjetje še zapisalo: »Podjetje Cleaning, d. o. o., ni bilo seznanjeno z bolniško odsotnostjo delavke do prejema odločbe komisije ZZZS dne 3. aprila 2012, bolniška odsotnost naj bi trajala predvidoma od dne 24. februarja 2012, s čimer je delavka huje kršila obveznosti iz delovnega razmerja po 8. alineji 1. odstavka 111. člena ZDR.«
 

Deli s prijatelji