ODGOVOR

Bolnišnica Valdoltra: Očitki KPK neutemeljeni in neresnični

Objavljeno 17. februar 2014 21.48 | Posodobljeno 17. februar 2014 21.48 | Piše: Mo. S.

V bolnišnici zanikajo precej ugotovitev protikorupcijske komisije in pojasnjujejo svojo stran.

Bolnišnica Valdoltra.

ANKARAN – V Ortopedski bolnišnici Valdoltra so po očitkih Komisije za preprečevanje korupcije (KPK)image imenovali komisijo, ki je proučila vse navedene očitke, ki se nanašajo na nepravilnosti o delu zdravnikov in o preskakovanju čakalnih vrst v omenjeni bolnišnici. Člani komisije so v poročilu KPK ugotovili več nepravilnosti in zmot, tako da so številne njihove ugotovitve neutemeljene in neresnične, zdaj pojasnjujejo v bolnišnici.

Uporabili napačno definicijo

In katere ugotovitve KPK so sploh napačne? Med drugim po besedah v. d. direktorja Radoslava Marčana ni resnična trditev KPK o lažnem poročanju o čakalnih dobah. Bolnišnica Valdoltra je namreč o čakalnih dobah »dolžna poročati Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ), kjer predstavlja ključni podatek 'pričakovana čakalna doba', ne pa 'najkrajša pričakovana čakalna doba', kot je povzela KPK. Napačni definiciji primerno so vse trditve KPK glede zavestnega lažnega poročanja čakalnih dob neresnične, saj temeljijo na metodološki zmoti.«

Operacija v manj kot petih dneh? Ne drži

Tudi podatek o operacijah v manj kot petih dneh ne drži, so prepričani v bolnišnici. V tem primeru gre za metodološko napako KPK, ki izvira iz primerov, ko je bolnik vpisan v čakalni seznam večkrat, KPK pa je pri izračunu čakalne dobe upošteval le zadnji vpis na seznam. »Na pregledanem vzorcu 1884 bolnikov je kar 605 oziroma 32 odstotkov vpisanih imelo že predhodno zaključene vpise za isto storitev v čakalnem seznamu, česar pa komisija pri svoji analizi ni upoštevala,« navaja Marčan.

Kaj vse še zanikajo v bolnišnici, lahko preberete v spodnji priponki.

Deli s prijatelji