SUM NA EVTANAZIJO

Bolnik je bil nezavesten, zdravnik na narkotikih deloval na lastno pest?

Objavljeno 12. januar 2015 20.15 | Posodobljeno 12. januar 2015 20.15 | Piše: T. L.

Ne bolnik ne svojci niso zdravnika prosili za evtanazijo, je razkril profesor sodne medicine in deontologije Jože Balažic.

Razmere v zdravstvenih ustanovah so se normalizirale

LJUBLJANA – Notranji nadzor domnevne evtanazije v UKC Ljubljana je končan, prav tako je spisano poročilo, je danes dejal strokovni direktor UKC Ljubljana Sergej Hojker. Podrobnosti o poročilu niso znane, je pa profesor sodne medicine in deontologije Jože Balažic ob robu današnje okrogle mize na temo evtanazije in paliativne oskrbe izzval precej vznemirjenja: v izjavi za medije, ki jo povzema STA, je povedal, da ne bo razkrival vsebine poročila notranjega nadzora. »Ampak zagotavljam, da v tem primeru, ki ga imate v mislih, niti bolnik sam, ker tega ni mogel, niti njegovi svojci za to niso zaprosili. Nasprotno, svojci so želeli, da se ga zdravi, da ne trpi in to je vse. Torej, nihče ni zaprosil, da se mu skrajša življenje«.

To pomeni preobrat v zgodbi, saj vse kaže, da nihče ni prosil zdravnika, naj bolniku skrajša življenje. Bolnik naj bi bil v času evtanazije nezavesten, poroča Pop TV. Zdravnik naj bi imel po neuradnih informacija težave z narkotiki, za katere naj bi – neuradno – v UKC vedeli. Več let je preživel na oddelku za interno medicino, leta 2012 pa so ga zaposlili na nevrološki kliniki.

O tem, zakaj zdravnika v UKC Ljubljana niso preverili, preden je zasedel novo delovno mesto, v UKC molčijo in pravijo, da o tem do četrtka ne bodo dajali izjav. Zdravnik je začasno suspendiran, ima pa do srede čas, da pripravi odgovor na poročilo notranjega nadzora.

Sicer pa slovenska zakonodaja evtanazije ne pozna, je pa tiskovni predstavniki PU Ljubljana Vinko Stojnšek že povedal, da je za kaznivo dejanje uboja po slovenski zakonodaji zagrožena kazen od pet do 15 let zapora.

 

 

Deli s prijatelji