IZGINULA

Bolničarko Anito pogrešajo že 6 let

Objavljeno 03. junij 2013 15.04 | Posodobljeno 03. junij 2013 15.06 | Piše: Vojko Zakrajšek

Šest let po izginotju Anite Knavs njena usoda še kar neznana.

Pogrešana Anita Knavs.

KOČEVJE – Je 44-letna Anita Knavs storila samomor ali je bila morda umorjena? Dokler ni zanesljivega odgovora, bo to vprašanje viselo v zraku. Minilo je šest let (28. maja), odkar je neznano kam izginila Anita Knavs iz Kočevja. Njeno osebno vozilo so našli blizu rudniškega jezera v Šalki vasi, o ženski pa niti ob jezeru niti v njem niso našli nobene sledi.

V vseh teh letih je le enkrat vzklilo upanje, da bi skrivnost lahko bila pojasnjena; ko so aprila 2008 med iskalno akcijo v jezeru našli truplo pogrešanega 30-letnega moškega, so mnogi pomislili, da je to lahko znamenje, da bo potapljačem morda uspelo razvozlati tudi usodo Anite Knavs, ki je oziroma naj bi v jezeru izginila leto pred tem dogodkom. Na žalost jezero ne takrat ne pozneje ni dalo odgovora, kaj se je zgodilo z žensko, ki ni kazala nobenih samomorilnih nagnjenj, nasprotno, načrtovala je prihodnost, opravljala je izpite na srednji zdravstveni šoli, avgusta tistega usodnega leta jo je čakal zaključek šolanja in matura, kar bi ji omogočilo, da bi delala kot zdravstvena tehnica. Torej je resno načrtovala prihodnost, načrte pa je prekinilo nenadno izginotje.

Sodelavke odločno zanikale, da bi storila samomor

Kakor koli, v zvezi z usodo pogrešane Anite Knavs ni mogoče napisati nič novega; policija baje še kar zbira obvestila in preverja različne informacije, vnema pa je z leti gotovo upadla. Pa vendar, kadar kdo omeni Knavsovo, se pritakne močan sum, da obstaja precejšnja verjetnost, da je bila nesrečna ženska žrtev kaznivega dejanja. Za utišanje raznih govoric, ki so se razširile kmalu po njenem izginotju, bi seveda morali Knavsovo najti – živo ali mrtvo. Do tedaj bodo odprte vse možnosti. Da je šlo za samomor ali da je bila žrtev kaznivega dejanja. Tudi uradno velja oziroma je veljalo, da so v igri vse omenjene možnosti.

Anita Knavs je bila zaposlena na onkološkem inštitutu v Ljubljani kot bolničarka. Po njenem skrivnostnem izginotju 28. maja 2007 so pretresene sodelavke odločno zanikale, da bi storila samomor, saj je njeno šolanje dokazovalo, da je njihova kolegica kljub razpadu družine zrla v prihodnost.

Nekaj dni prej je bila potrta in tudi prestrašena, smo takrat izvedeli.

Sicer pa je bilo takoj po obvestilu o izginotju zaznati veliko dvomov in pomislekov, ki so do danes pustili sled negotovosti in sumničenj o čudnih okoliščinah tega dogodka.

Sestala se je z bivšim možem

Takrat je neuradno prišlo na dan, da naj bi se pogrešana Anita usodnega večera pri jezeru v Šalki vasi sestala z nekdanjim možem, kar naj bi tudi sam potrdil med pogovorom s kriminalisti. A tudi o tem je krožila še ena različica – da naj bi se Anita Knavs tistega dne res odpravila na srečanje, da ni pa povsem stoodstotno dokazano, da je tam srečala nekdanjega moža. Govorili so o neznancu, vendar na policiji o tem niso dajali pojasnil.

Ko je stekla iskalna akcija, so organizirali potapljače. Ti so se dvakrat podali v temne vode rudniškega jezera v Šalki vasi pri Kočevju, preiskali so bregove in dno, a niso našli sledi o pogrešani. Nič, kar bi kakor koli dokazovalo ali nakazovalo, da je morda zabredla v vodo in se utopila. Pred tem je močno deževje brisalo sledi, tako da tudi sledni psi med grmičevjem niso ničesar zaznali.

Razširile so se različne domneve in ugibanja, predvsem v zvezi z razmerami v družini pogrešane; njeni znanci, predvsem prijateljice, so ponavljali, da Anita ni oseba, ki bi se odločila za samomor. To možnost so odločno zavračali, njihovo prepričanje pa je med drugim temeljilo na dejstvu, da je imela jasne cilje za prihodnost.

Sodelavke, ki so si v medsebojnih pogovorih izmenjavale izkušnje, so kdaj pa kdaj poklepetale tudi o družinskih težavah. Za Anito so povedale, da ji v zadnjem času pred izginotjem ni bilo lahko. V kritičnem času, torej leta 2007, pa je na sodišču potekal tudi postopek za razdelitev premoženja med ločencema. Obravnava o delitvi premoženja je bila napovedana sredi tedna, toda dva dni prej je Anita Knavs skrivnostno izginila. Nekaj dni prej je bila potrta in tudi prestrašena, smo takrat izvedeli.

Seveda po takšnih izpovedih ni mogoče soditi, kaj se je v resnici zgodilo, kot rečeno, pa ni ničesar mogoče izključiti.

Bo Anitina usoda kdaj pojasnjena?

Nemogoče je soditi na podlagi domnev, lahko le ugibamo, kakšen bo, če bo sploh znan, razplet te nejasne zgodbe. Mnogo vprašanj se vrti okoli dejstva, da so njeno vozilo našli blizu jezera, potapljači pa, ki so dvakrat temeljito preiskali bregove in globine, niso našli nobenih sledi, ki bi kakor koli dokazovale ali nakazovale, da je Knavsova sploh zabredla v vodo in se utopila. 

Deli s prijatelji