POŽAR

Bolni Miha zgorel skupaj s knjigami

Objavljeno 30. julij 2013 09.10 | Posodobljeno 29. julij 2013 21.28 | Piše: Aleksander Brudar

Ognjeni zublji usodni za Ljubljančana Miho Omana.

Gospodinjska ulica v Šiški je bila včeraj zjutraj prizorišče velikega požara. Foto: Dejan Javornik

LJUBLJANA – Včeraj navsezgodaj zjutraj, ko se je ozračje po nedeljski vročini le nekoliko ohladilo, so prebivalce Gospodinjske ulice 27 v Ljubljani zbudili glasni kriki, ki so se, kot smo izvedeli, slišali iz stanovanja 38-letnega Mihe Omana. Njegov dom so namreč zajeli ogromni ognjeni zublji, ki ob pogledu na poškodovani del bloka že sami po sebi pričajo o svoji veličini. Popolnoma so uničeni Omanovo stanovanje, stanovanje nad njim in del podstrešja bloka. Kako velika tragedija je doletela tamkajšnje stanovalce, ki bi se s povzročeno škodo še nekako sprijaznili, so ugotovili nekaj ur pozneje, ko so izvedeli, da jim je v požaru umrl sosed Miha. Nesrečniku namreč kljub hitremu prihodu in posredovanju ljubljanskih gasilcev, ki so na kraj dogajanja prispeli nekaj minut pred pol peto uro zjutraj, ni bilo več pomoči.

Stal na balkonu in kričal

Jutranji prizor je bil grozljiv, saj naj bi Oman, ko je ogenj požiral veliko njegovih knjig in se hitro širil proti strehi bloka, še stal na balkonu in nemočno kričal. »Pravijo, da je bil tako visok ogenj, da se je tako kadilo, da so dim vohali še tam za Bežigradom,« pripoveduje soseda Jana, ki je z grozo opazovala posledice jutranjega divjanja ognja. Marijo Gaspari, ki živi v sosednjem bloku, pa je o dogajanju najprej opozorila soseda, ki jo je zbudila nekaj minut po peti uri. »Soseda me je zbudila in rekla, naj vstanem in takoj zaprem okna. Vstala sem in jo vprašala, kaj se je zgodilo. Rekla je, da gori. Potem pa sem hitro vstala in zaprla okna. Ko sem prišla ob pol šestih dol, so bili že vsi zunaj in tudi rešilci so bili tukaj,« pripoveduje Gasparijeva in dodaja, da so morali v bolnišnico odpeljati tudi mamo z dvema majhnima deklicama, ki živi nad Omanovim stanovanjem, a na srečo se je za njih vse srečno izteklo. Da požar ni zahteval še več škode, gre zahvala tudi stanovalki sosednjega bloka, ki je iz domovanja v tretjem nadstropju z gasilnim aparatom poskušala pomagati po najboljših močeh.

Duševni bolnik
 med škatlami

Sogovornica se sicer Omana spominja kot prijaznega in dobrega fanta, a hkrati doda, da je bil tudi duševni bolnik. »Dva dni je od tega, odkar sva govorila. Bogi je bil. Imel je že bergle in smilil se mi je,« še pravi in dodaja, da bi mu morale na pomoč priskočiti socialne in zdravstvene ustanove. Med poizvedovanjem smo pozneje izvedeli še, da mu je pred leti umrla mama, ki je njega in njegovega brata vzgajala sama. Zadnja leta naj se Oman ne bi dobro razumel niti z bratom, tako da je bil v stanovanju sam.

V prostoru naj bi bilo polno različne krame in škatel, na okna naj bi celo postavil omare, zato ni čudno, da se je požar tako hitro razširil. Zaradi duševnih stisk je bil tudi v psihiatrični bolnišnici v Polju v Ljubljani, nekajkrat naj bi od tam tudi pobegnil. Nekaterim stanovalcem je ostal v bolj slabem spominu, saj naj bi že v preteklosti ponoči razbijal in metal petarde, »da se je bajta tresla«.

Požar povzročil sam?

Po ulici se je hitro razširila teorija, da naj bi požar povzročil sam in da naj bi se tako zgodil samomor. »Že prej bi morala socialna ukrepati. Takšni morajo biti na zaprtem oddelku, saj niso zmožni živeti sami. Država bi morala skrbeti za reveže, ne pa za bogatune!« nam je še povedala ena izmed njegovih sosed, ki ob tragediji pravi, da Oman sicer ni bil napadalen in da se je dobro razumel z vsemi.

Po drugi verziji sosedov naj bi bil požar posledica gospodarske krize, saj moški naj ne bi imel denarja za plačilo elektrike in si je zato pri osvetljevanju stanovanja pomagal s svečami, in prav zaradi njih naj bi zagorelo. To je po naših podatkih sicer malo verjetno, saj naj bi bilo stanovanje priključeno na električni tok. A na to, kaj je dejansko res in kaj ne, bo treba počakati do konca preiskave, saj kriminalisti, kot so nam povedali na PU Ljubljana, vzrok požara še vedno preiskujejo.

Zjutraj je pred omenjenim blokom vladalo obsedno stanje, saj so policisti morali evakuirati 25 ljudi, šest pa so jih morali zaradi nevarnosti vdihovanja strupenega plina odpeljati na preventivni zdravstveni pregled, tri osebe so zaradi tega same iskale zdravniško pomoč. »Tri osebe so ostale na opazovanju, drugi pa so bili izpuščeni iz zdravniške oskrbe,« so sporočili s PU Ljubljana in dodali, da je zagorelo v dnevnem prostoru, požar pa se je nato razširil po stanovanju, ogenj pa je medtem poškodoval tudi stanovanje v tretjem nadstropju.

»Nastalo je za okoli 50.000 evrov materialne škode,« še pravijo ljubljanski policisti. Po podatkih Gasilske brigade Ljubljana se je z ognjenimi zublji borilo 24 gasilcev s sedmimi vozili, na pomoč pa so jim priskočili tudi gasilci PGD Zgornja Šiška.  

Deli s prijatelji