GROZLJIVO

Bokser King poginil po dolgih urah v avtu

Objavljeno 25. marec 2017 16.19 | Posodobljeno 25. marec 2017 16.19 | Piše: Lovro Kastelic

Po facebooku zakrožila smrt štiriletnega psa, ki ga je lastnik pustil v avtomobilu.

Kingu ni bilo pomoči. Foto Facebook

LJUBLJANA – Srce za bulle (in sorodne pasme) je skupina na družabnem omrežju, ki časti te močne pse, za katere lastniki navadno pravijo, da so krotki kot srnice, da imajo radi otroke in sploh ne povzročajo težav. Tisti, ki jih nimamo, se jih kar malo bojimo. Toda videz vara, pravijo. A tudi mi, ki jih nimamo, si ne bi želeli videti takšnega prizora, kakršnega je v četrtek na obračališču avtobusa številka 3 na ljubljanskem Rudniku ob 13.30 videla – Lucii Kadunc.

Marsikdo se ob fotografijah, ki jih je razgrnila ta ljubiteljica psov, zato vprašuje, ali je možno, da bi se avtomobil v tem marčevskem obdobju – segrel na skoraj 40 stopinj. Le zakaj neki?

Ravno zaradi silno neodgovornega ravnanja, ki se je zgodilo v četrtek, se bo moral 37-letni Mariborčan, če bodo na veterinarskem inštitutu po obdukciji tudi res ugotovili, da je štiriletni nemški bokser King poginil zaradi lastnikove malomarnosti, morda zagovarjati pred sodnikom. Če mu bodo dokazani elementi kaznivega dejanja mučenja živali po 341. členu KZ-1, je po prvem odstavku zagrožena kazen enega, po drugem pa celo dveh let zapora, so nam potrdili tudi z ljubljanske policije. Ta je morala oni dan po prijavi občanke namreč tudi ukrepati.

Psa je pustil umreti

Izkazalo se je, da je bilo vse skupaj silno zakomplicirano. Zaradi več dejavnikov. Prvič, ker se je Mariborčan v Ljubljano odpravil s svojim orjaškim psom, drugič, ker naj bi se pes zadnje dni, kot je njegov lastnik pozneje izpovedal, slabo počutil, tretjič, ker se je v Ljubljano odpeljal s temno modrim avtomobilom renault megane, temna barva pa poskrbi, da se vozilo še hitreje segreje, četrtič, ker je očitno bolehnega psa pustil v vozilu, »z vodo in briketi«, kot je poskušal sicer pozneje omiliti svojo neodgovornost, kar je botrovalo, da je njegov King …

Še več, Mariborčan, ki v svojem dosjeju nima sporne ali kaznive preteklosti, je v Ljubljano prispel nekaj pred poldnevom, in sicer z vozilom celjske registrske tablice, ki ni bilo njegovo. Zato ga policisti nikakor niso mogli priklicati.

Neodgovorna oseba je na omenjenem obračališču potem lepo parkirala svoje vozilo, zaklenila vrata in se najbrž še zadnjič ozrla proti svojemu psu, ki je potem debele tri ure ostal sam v zadušljivi notranjosti, brez priprtih šip, z nekaj vode in prgiščem briketov. Ponj je namreč takrat že prišel njegov prijatelj, s katerim sta se odpeljala v središče Ljubljane.

Brez srca, vesti in duše

Približno uro in pol zatem, ob 13.30, je mimo prišla Lucii Kadunc. Pogled na ubogega psa bi ji na obraz skoraj priklical solze. Prizor jo je pošteno razjezil. Razbila je okno in začela neodzivnega psa nemudoma polivati z vodo. Ko je čez pet minut tja prihitel še njen življenjski sopotnik, King ni več dihal. Zato mu ni bilo več pomoči niti ob skorajšnjem prihodu gasilcev in policistov, ki so prenesli mrtvega psa – na svobodo. Takrat so izmerili, da je bilo v vozilu 37 stopinj. Dovolj, da je očitno že prej bolehni pes dehidriral (ali pa je bilo krivo kaj drugega) in izdihnil.

Lastnik se je torej vrnil šele ob 15. uri. Tako dolgo so ga morali tam čakati policisti. Ali je bil Mariborčan tako pretresen zaradi policistov ali pa tudi zaradi smrti svojega psa, nam ni uspelo izvedeti. Vemo le, da ga bodo po vsej verjetnosti osumili mučenja živali. »Sramota, to so zame ljudje brez srca, vesti in duše! Sploh ne morem verjeti, da so lahko tako neodgovorni,« je zapisala, denimo, tudi Maja Čamič. Ali pa Dina Majić: »Žalostno, nekateri si resnično ne zaslužijo biti lastniki živali...«

Razbijte šipo, kazen bomo plačali mi!

»Danes me je tako pretreslo, da vam ne znam opisati! Na Rudniku je namreč neki monstrum od človeka pustil psa v avtomobilu in šel potem ne vem kam. Pes je bil ves ta čas zaprt pri vročini, in še preden so prišli policisti in gasilci ter razbili šipo, je ubožček že podlegel. Mene je obvestila kolegica, vendar sem zamudil par minut, saj sem bil predaleč, in res ne morem opisati, kako mi je hudo in kako nemočno sem se počutil, ker mi ni uspelo priti pravočasno. Zahvaljujem pa se Lucii Kadunc, da me je obvestila,« je po družabnem omrežju Srce za bulle (in sorodne pasme) sporočil tako imenovani Simon Bandog Simke. »Apeliram resnično na vse, da tega ne počnete in da ne puščate svojih ljubljenčkov niti za sekundo v avtu, saj to res ni fer do njih, da slučajno ne končajo, kot je tale, ki je umrl v groznih mukah – samo zaradi človeške primitivnosti in brezsrčnosti!« Pa še to je dodal: »Človeški idiotizem res ne pozna meja! Žal mi je, da ga nisem mogel rešit. Naj počiva v miru. Če pa slučajno kdo od vas naleti še kdaj na tak prizor, takoj razbijte šipo, kazen bomo plačali mi!« 

 

Deli s prijatelji