NOV OBRAZ

Bojana Muršič nova podpredsednica DZ

Objavljeno 22. maj 2015 13.13 | Posodobljeno 22. maj 2015 13.38 | Piše: T. L.

Nova ženska roka med vodstvom državnega zbora: za podpredsednico je bila potrjena Bojana Muršič, sicer poslanka SD.

Bojana Muršič (skrajno desno).

LJUBLJANA – Po velikih besedah in pohvalah na račun kandidatke za podpredsednico državnega zbora (DZ), poslanko SD Bojano Muršič, je DZ dobil novo podpredsednico. Na izpraznjeno mesto je sedla potem, ko ga je zapustila Andreja Katič, ki je postala ministrica za obrambo.

Izvolitev Muršičeve se glede na vse pohvale, ki so jih izrekli na izredni seji, ni zdela težavna. Večina poslanskih skupin je namreč napovedala podporo kandidatki. Očitno pa veliko vlogo pri vsem skupaj igra tudi dejstvo, da je šlo za žensko.

»Veseli nas, da se je nekdo odločil za kandidatko, za ženski izbor,« je malce nerodno utemeljitev začel poslanske skupine ZaAB Jani Möderndorfer. Tudi Simona Kustec Lipicer je posebej poudarila, da jo veseli, da je SD predlagal žensko. 

O spolu kandidatke pa ni izgubljal besed Jože Tanko (PS SDS), ki je dejal, da stranki očitajo, da je zasedla vodstvena mesta v delovnih telesih, vendar da to ne drži. »Imamo le mesta v treh nadzornih komisijah.« Pred tajnim glasovanjem, na katerem je Muršičeva morala dobiti najmanj 46 glasov, je bila še kratka razprava, v kateri pa razen vnaprejšnjih čestitk kandidatki ni bilo slišati tehtnejših argumentov. 

Po tajnem glasovanju je Milan Brglez razglasil, da je Muršičeva postala nova podpredsednica DZ. Med oddanimi 68 glasovnicami je bilo 17 neveljavnih, 50 poslancev je glasovalo za, eden pa proti. Zdaj jim manjka le še tretji podpredsednik, pri čemer pa je Brglez s prstom pokazal na »nekooperativno opozicijo«.

Deli s prijatelji