PRETRESLJIVO DOGAJANJE

Boj po ločitvi uničil otroštvo

Objavljeno 20. marec 2015 15.32 | Posodobljeno 20. marec 2015 15.32 | Piše: Aleksander Brudar

Jože Sekolovnik toži državo zaradi postopkov dodelitve otroka.

Anja Serec še čaka na sodbo ponovljenega sojenja. Foto: Igor Mali

LJUBLJANA – Sedem let je že minilo od pretresljivega dogajanja pred domačo hišo takrat 14-letne Anje Serec iz Prekmurja, ko so dekle iztrgali iz rok njene mame in jo odpeljali najprej na psihiatrični oddelek ljubljanske pediatrične klinike. Tam je ostala do sredine junija, nato so jo premestili v otroško bolnišnico v Šentvid pri Stični, odpustili so jo šele februarja 2009, ko je s pomočjo odvetnika Francija Matoza dosegla, da jo je sodišče dodelilo mami.

Anja je zato, ker je bila prepričana, da je bila leta 2008 hospitalizirana brez vsake pravne podlage, in to kljub temu da je bila popolnoma zdrava, proti državi vložila 100.000 evrov težko tožbo. A sodišče ji v prvo ni dalo prav, saj je v celoti zavrnilo njen tožbeni zahtevek, po pritožbi na višje sodišče je dosegla razveljavitev sodbe in vnovično sojenje na okrožnem sodišču, ki je v zgolj desetih minutah potekalo konec januarja letos. Kako se je tokrat odločilo sodišče, še ni znano, saj je, kot smo izvedeli, sodba še v delu.

Pričakovati je, da bo slednja spisana v kratkem oziroma zagotovo do 14. maja, ko se bo nadaljevala pravdna obravnava v primeru njenega očeta Jožeta Sekolovnika, ki prav tako toži državo, in sicer za 50.000 evrov. Kot so povedali na Državnem pravobranilstvu RS, Sekolovnik zatrjuje, da naj bi zaradi nepravilnosti in nezakonitosti, ki naj bi se dogajale v sodnih postopkih zaradi dodelitve oziroma predodelitve otrok, predvsem hčere, ob razvezi zakonske zveze ter v izvršilnem postopku zaradi izvršitve predodelitve mladoletne hčere, trpel duševne bolečine, ki so se kazale v zmanjšanju telesnih aktivnosti. »Očita tudi nepravilno oziroma protipravno ravnanje pristojnega centra za socialno delo, ki je sodeloval v postopkih dodelitve in predodelitve mladoletne hčere. Večina teh postopkov se je končala s pravnomočnimi sodbami, kjer so bili tožnikovi zahtevki zavrnjeni,« so še zapisali na pravobranilstvu. Prvi narok v tej pravdni zadevi se je na ljubljanskem okrožnem sodišču odvijal včeraj, kjer so stranke le predlagale dokaze, ki bi jih morali upoštevati v pravdi. Sekolovnikova pooblaščenka Simona Marko je predlagala vpogled v upravne spise, ki se vodijo pri CSD Murska Sobota za družino Sekolovnik, iz katerih je menda razvidno, da CSD ni naredil vsega, kar bi lahko. Ker so si stranke vzele čas, da proučijo dokumentacijo, se je sodišče odločilo, da se bo pravda nadaljevala čez dva meseca. Po napovedih bodo zaslišali tudi Sekolovnika.

Večletna bitka za skrbništvo

Zgodba o bitki za skrbništvo Anje Serec se je začela sedem let pred njeno hospitalizacijo na psihiatriji. Sodišče jo je ob ločitvi staršev najprej trikrat dodelilo mami, četrtič, leta 2007, pa pravnomočno očetu. K njemu bi morala decembra, a tega ni želela, saj je vseskozi poudarjala, da bi raje živela pri mami. Marca 2008 je bila pripeljana na pediatrično kliniko v Ljubljani zaradi suicidalne ogroženosti, saj je v pismih CSD Murska Sobota rotila, naj je nikar ne dodelijo očetu, in opozarjala, da v tem primeru razmišlja o samomoru. Razlog za njen odklonilni odnos do očeta naj bi bila njegova domnevna spolna zloraba. Na sojenju marca lani je Mojca Brecelj Kobe s pediatrične klinike povedala, da izvedenci spolne zlorabe niso ugotovili, izključena je bila tudi z vsemi strokovnimi mnenji. Pojasnila je, da so se med Anjinim 10-mesečnim bivanjem na psihiatriji trudili, da bi vzpostavila stik z očetom, a da je to vseskozi zavračala. V pomoč jim ni bila niti njena mama, saj obljub, kot je še povedala Brecelj Kobetova, da bo hčerko pripravila na stik z očetom, ni izpolnila. Po njenih besedah sta Anjina mati in njena sestra spodbujali Anjin odklanjajoč odnos do očeta in paranoidni odnos do uradnih institucij.

Svojo plat zgodbe je povedal tudi oče in izpostavil, da je za očitke o spolni zlorabi hčerke prvič izvedel februarja 2004, in sicer dan po glavni obravnavi na murskosoboškem okrožnem sodišču glede dodelitve otrok. Ovadbo proti njemu je, kot pravi, ker se je sodba nagibala njemu v prid, vložila sestra bivše žene in pozneje je tožilstvo odstopilo od pregona. »Mati je zaprla hčerko med štiri stene. Ni več hodila v šolo, ni šla niti k zdravniku, nikamor. Odločilna napaka je bila predodelitev hčerke materi nazaj. To se je zdaj pokazalo,« je povedal in dodal, da se je hčerka »zlila z materjo« in da je mati nanjo »prenesla vso patologijo«. 

Deli s prijatelji