RED OB JEZERU

Bohinjskim redarjem ni uspelo iztržiti tisočaka

Objavljeno 14. december 2014 14.15 | Posodobljeno 11. december 2014 10.54 | Piše: K. K.

Direktor občinske uprave ocenjuje, da Bohinjsko jezero letno obišče od 350 do 400 tisoč ljudi.

BOHINJ – Nedavno smo poročali o bizarni situaciji na obrežju Bohinjskega jezera, kjer je občinski redar pozabljeni kanu opremil z obvestilom o prekršku in zagrozil s kaznijo. In to takšno, kot jo sicer vidimo nalepljeno na napačno parkirane avtomobila. Kako je redar nameraval izterjati kazen od lastnika pozabljene plastike brez registrske tablice, nam sicer pri občinski upravi niso pojasnili.

Globa: od 100 do 1000 evrov

Nam je pa direktor občinske uprave Miro Sodja pojasnil, da »odlok o plovbnem režimu v Občini Bohinj določa, da na obali Bohinjskega jezera ni dovoljeno shranjevanje in vzdrževanje plovil. V navedenem členu je določeno tudi, da inšpektor oziroma občinski redar v primeru, kadar najde plovilo, namesti nanj pisno odredbo, s katero naloži lastniku plovila, da ga odstrani v treh dneh od izdaje odredbe. Če lastnik plovila v treh dneh od namestitve pisne odredbe ne odstrani, ga na njegove stroške odstrani pristojni organ občine sam ali po usposobljeni organizaciji.« Globa za shranjevanje plovila zunaj za to določenega mesta znaša za posameznika 100, za pravne osebe 1000 evrov, odgovorna oseba pravne osebe pa se kaznuje z globo 200 evrov.

Polepili so jih 22

Plovilo, ki smo ga opazili, je zgolj eno od 22, ki so dobila nalepko redarstva, pojasnjuje Sodja: »Dne 3. novembra 2014 je bilo evidentiranih 22 kršitev. Vendar so lastniki do 9. novembra 2014 odstranili svoja plovila z izjemo devet plovil. Zato je bilo na plovila nameščenih devet pisnih odredb zoper neznanega lastnika za odstranitev. Rok za odstranitev plovil je sicer tri dni. Če lastnik ne odstrani plovila, jih odstrani Občina Bohinj oziroma režijski obrat občine. Do 26. 11. 2014 je bil s strani režijskega obrata z obale v Ukancu odstranjen kanu, v zalivu pod Skalco pa je bil odstranjen čoln, preostalih sedem plovil so že odstranili lastniki.«

Svetovalka za vodenje prekrškovnega postopka Maja Gašperin dodaja, da je bilo januarja letos evidentiranih 14 kršitev, odredbe so bile na plovila nameščene 3. januarja letos, plovila pa so bila z obale odstranjena dne 7. januarja letos. 

Direktor občinske uprave ocenjuje, da Bohinjsko jezero letno obišče od 350 do 400 tisoč ljudi.

Deli s prijatelji