OGORČENJE

Bohinjci v zrak zaradi rušenja črnih gradenj

Objavljeno 24. julij 2012 16.27 | Posodobljeno 24. julij 2012 16.27 | Piše: T. L., STA

Napovedano rušenje je posledica vladne uredbe iz leta 2003, ki je po mnenju bohinjskega župana Kramarja zaradi načina sprejemanja nezakonita.

Planinko so prepeljali v dolino; fotografija je simbolična

BOHINJ – V Bohinju so ogorčeni zaradi rušenja črnih gradenj, ki ga je napovedal inšpektorat za promet, energetiko in prostor. Napovedano rušenje je posledica vladne uredbe iz leta 2003, ki je po mnenju bohinjskega župana Franca Kramarja zaradi načina sprejemanja nezakonita. V Bohinju zbirajo podpise peticije in napovedujejo ustavno presojo.

Vlada je leta 2003 sprejela uredbo o prostorskih ureditvenih pogojih (PUP) za sanacijo degradiranega prostora na območju Triglavskega narodnega parka. Kramar je prepričan, da je bil sprejem te uredbe protizakonit, saj mora spreminjanje prostorsko-urbanističnih pogojev teči po zakonsko določenem postopku, ki vključuje javno razgrnitev in javno obravnavo, torej mora biti vključena širša javnost.

»Tega vlada leta 2003 ni naredila in je postopkovno kršila sprejem teh PUP, ki so po naši oceni nezakoniti. In na osnovi teh nezakonitih PUP se danes izvajajo rušenja 30 in več let starih objektov,« je dejal, podrobnosti pa je danes pojasnil tudi na novinarski konferenci v Bohinju.

Objekti bi morali imeti uporabno dovoljenje

Gre za objekte, ki bi po oceni Kramarja in somišljenikov morali imeti uporabno dovoljenje po zakonu o gradnjah. Ta je pridobitev dovoljenja omogočal objektom, zgrajenim pred letom 1967, ki so evidentirani v katastru, je pojasnil bohinjski župan.

Bohinjski občinski svet je že zahteval odpravo po njihovem mnenju nezakonite uredbe in zahtevo posredoval ministru za infrastrukturo in prostor Zvonku Černaču, ki pa se po Kramarjevih besedah še ni odzval. Če minister pobudi ne bo prisluhnil, tako Kramar, bodo Bohinjci na ustavno sodišče podali predlog za oceno ustavnosti postopka sprejemanja uredbe.

»Nekaj objektov so že porušili, mi bi radi to ustavili, da ne bo nastala dodatna materialna škoda,« je dejal Kramar in dodal, da vladi predlagajo tudi, naj v prihodnje pripravi zakon o črnih gradnjah na območju celotne Slovenije in ne samo v Bohinju. »Ne vem, zakaj smo Bohinjci vedno izvzeti, nekaj posebnega, kljub temu da živimo, žal, tudi v Triglavskem narodnem parku, ki nam ne prinaša nič dobrega, ampak same omejitve,« je dejal. 

Zbirajo podpise za vlado, prijavljajo »sveže črnograditelje«

Zaradi nekaterih že izvedenih in še napovedanih rušitev objektov, med katerimi so tudi taki, v katerih ljudje živijo, Bohinjci zbirajo podpise peticije, ki jih bodo naslovili na vlado. Do zdaj so jih po Kramarjevih podatkih zbrali že okoli 300.

Glede nekaterih navedb, da je občina prijavljala črnograditelje, pa je Kramar pojasnil, da je občina prijavljala »sveže črnograditelje«, teh, ki jih omenja država, pa občina po njegovih besedah ni prijavila. »In nobenega od tistih, ki smo jih mi prijavili, še ni odpravila,« je dodal.

Omenjena uredba po podatkih inšpektorata za promet, energetiko in prostor, ki jih navaja današnje Delo, obravnava 58 nedovoljeno zgrajenih objektov, med njimi kar 52 počitniških hišic. Od tega po podatkih inšpektorata 44 objektov ni mogoče legalizirati, in sicer je treba 23 objektov odstraniti, 21 počitniških hišic pa je mogoče vrniti v prejšnje stanje, torej v različne pomožne kmetijske objekte. V sosednji blejski občini je sedem nedovoljeno zgrajenih objektov, od tega jih šest ni mogoče legalizirati. Med temi šestimi bo štiri treba odstraniti, dva pa lastniki lahko povrnejo v prejšnje stanje, podatke inšpektorata navaja Delo.

 

Deli s prijatelji