RUŠENJE

Bohinjci Bratuškovi: Deležni smo le palice

Objavljeno 10. julij 2013 19.22 | Posodobljeno 10. julij 2013 19.22 | Piše: STA, Mo. S.

Franc Kramar, župan Bohinja, obsoja rušenje objekta v dolini Voje.

Včeraj je padla prva črna gradnja v Triglavskem narodnem parku. Foto: Boštjan Fon

BOHINJSKA BISTRICA – Bohinjski župan Franc Kramar je po torkovem začetku rušenj črnih gradenj v Triglavskem narodnem parku (TNP)image danes na predsednico vlade Alenko Bratušek naslovil pismo, v katerem ji predlaga takojšnjo ustavitev rušenja objektov znotraj parka, skupno iskanje rešitev problema in začetek postopkov za spremembo zakona o TNP.

Nemiri in državljanska nepokorščina

»Rušenje objekta v dolini Voj je dejanje, ki ga je treba obsoditi, predvsem pa je to dejanje vneslo veliko nemira med lokalnim prebivalstvom,« je v pismu zapisal Kramar. Rešitev nastale situacije in vzpostavitev razmer za normalno bivanje na zavarovanem območju Kramar vidi v upoštevanju predlogov, ki jih je podal premierki. V nasprotnem primeru ji, kot piše, ne more zagotoviti, da ne bo prišlo do nemirov in celo do državljanske nepokorščine.

Deležni le palice in nobene prednosti

»V vseh 32 letih, od dne, ko se je območje parka razširilo na turistično destinacijo Bohinj, vasi in planine, smo domačini bili deležni le palice in nobene prednosti življenja v parku. Vrh ledene gore pa je včerajšnje rušenje,« je izpostavil Kramar. Rušenje ga navaja na mišljenje, da želi vlada na ta način »očistiti« območje Bohinja vseh objektov, ki so stari 30 in več let, v smeri vzpostavitve divjine in »pregona« lokalnega prebivalstva.

Deli s prijatelji