PREKIPELO JIM JE

Bohinjci bi se odcepili od parka

Objavljeno 07. oktober 2012 13.15 | Posodobljeno 07. oktober 2012 13.15 | Piše: Špela Ankele

Prebivalcem Bohinja je prekipelo: na zborih krajanov bodo do torka glasovali, ali še želijo živeti pod okriljem Triglavskega narodnega parka.

Bohinj, spletna kamera, malo po 11. uri

BOHINJ – Prvi od štirih v nizu zborov krajanov, ki se širijo po Bohinju, je v petek minil dokaj hitro in mirno. Trideseterica domačinov, zbranih v dvorani krajevne skupnosti v Srednji vasi, se je pač že pred 45-minutnim zasedanjem strinjala: če bi izstopili iz Triglavskega narodnega parka (TNP), bi imeli manj sitnosti, kot jih imajo zdaj. Zatorej gre sklepati, da so se – čeprav je bilo glasovanje tajno, glasovnice pa še niso preštete – strinjali z besedilom na njih, ki je omenjalo, da je zakon o TNP neživljenjski, češ da onemogoča razvoj in postavlja prebivalce v neenakopraven položaj z drugimi državljani.

Če se bo zborov krajanov, ki se bodo vrstili do torka zvečer, udeležilo vsaj 220 domačinov in se jih bo več kot polovica želela odcepiti od parka, bo župan Franc Kramar pristojnim ministrstvom že prihodnji teden predlagal, da se iz parka izločijo Vogel, Bohinjsko jezero z obalo in vasi s stalnim prebivalstvom na območju občine Bohinj.

Nikogar iz Ljubljane

»Od tega, da živimo v narodnem parku, nimamo čisto nič koristi, zgolj eno samo komedijo. Na zbor krajanov smo prišli, ker smo odločeni, da ne potrebujemo takšnega parka, kakršnega imamo,« je mnenje sokrajanov povzela Melita Štros, podpredsednica KS Stara Fužina - Studor. Ob tako odločnem mnenju je prednosti, ki jih prinaša življenje v parku, zaman poskušal osvetliti direktor javnega zavoda TNP Martin Šolar, ki opozarja: »Zakona ne bi bilo dobro spreminjati, saj prinaša mnogo prednosti. Te bi s spreminjanjem zakona utegnili izgubiti.«

V javnem zavodu TNP bi najraje videli, da bi območje narodnega parka ostalo nespremenjeno. Kot so še pojasnili na zavodu, so na zbore krajanov povabili predstavnike pristojnega ministrstva, na katero letijo številne kritike Bohinjcev. No, na prvem zboru pristojnih iz Ljubljane ni bilo opaziti.

Deli s prijatelji