POBUDA

Bogovič pri oblikovanju tehnične vlade ostaja sam

Objavljeno 30. avgust 2013 21.30 | Posodobljeno 30. avgust 2013 21.30 | Piše: STA, Mo. S.

Njegov predlog je naletel na neodobravanje: pri koaliciji in tudi opoziciji.

Franc Bogovič.

LJUBLJANA – Predsednik SLS Franc Bogovič je predsednike parlamentarnih strank, vodje njihovih poslanskih skupin in predstavnika narodnih skupnosti za torek povabil na pogovore o oblikovanju tehnične vlade »za rešitev in razvoj Slovenije«. Kot je v četrtek dejal, so v SLS prepričani, da se je država znašla v položaju, ko jo lahko reši le čimprejšnje oblikovanje tehnične vlade. Vlado premierke Alenke Bratušek je označil za opravilno nesposobno, kritičen pa je bil tudi do odpiranja ideoloških tem.

Möderndorfer: To možnost so že imeli

Njegova pobuda je na spletnih omrežjih, pa tudi sicer sprožila kar nekaj komentarjev. Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer je zapisal, da je bila stranka SLS spomladi povabljena v vlado, katere mandatar bi lahko bil Miro Cerar, in da so torej to, kar danes predlagajo, imeli možnost sooblikovati že pred meseci. Vendar so se odločili za ta hip udobnejšo, opozicijsko držo in v tem kontekstu razume tudi njihovo pobudo. Sicer pa Möderndorfer pravi, da se kolegi iz SLS, ki so bili še nedavno vladni partnerji, dobro zavedajo, da priročnika za izhod iz krize ni. Do konkretnega svežnja ukrepov se bodo lahko opredelili zelo kmalu in upajo na njihovo državotvorno držo tudi takrat. V PS pa si bodo še naprej prizadevali za politično stabilnost v Sloveniji, saj je ta osnovni pogoj za reševanje gospodarske krize.

SD: To ni prava rešitev

V SD so se na Bogovičevo pobudo odzvali na twitterju. »Stranke, ki se ne čutijo sposobne za vodenje vlade, ker nimajo kandidatov za ministre, zdaj pozivajo k tehnični vladi. To ni prava rešitev za Slovenijo,« so zapisali. Glede odpiranja zgodovine in spodbujanja delitev naroda prek ideoloških tem, pa so v stranki pojasnili, da je njihovo stališče že dolgo enako in jasno, in sicer da je spreobračanje zgodovinskih dejstev in nenehna rehabilitacija domobranstva ter opravičevanje kolaboracije nekaterih političnih strank nedopustno. Tudi to ne bo rešilo problemov Slovenije v 21. stoletju, so dodali.

Erjavec: SLS izgublja podporo

Predsednik Desusa Karl Erjavec ocenjuje, da je Bogovič dal takšno pobudo, ker vidi, da je stranka v času, ko jo vodi, izgubila velik del podpore, ki jo je imela še pod vodstvom Radovana Žerjava. Bogovičeva izjava, da je vlada premierke Alenke Bratušek opravilno nesposobna, pa se Erjavcu zdi nekorektna. Spomnil je, da je ta vlada dosegla dogovor glede vpisa fiskalnega pravila v ustavo, da ji je uspelo spremeniti referendumsko ureditev in tudi prepričati Bruselj s programom stabilnosti, da nam je dal še nekaj časa, da sami odpravljamo svoje težave. Erjavec tudi dodaja, da so v času oblikovanja te vlade k sodelovanju povabili tudi SLS, a je to odklonil. Kar pa zadeva ukvarjanje z ideološkimi temami, prvak Desusa meni, da te teme sproža opozicija. »Vemo, kdo je imel govor glede vloge domobranstva v Rovtah. Ne vlada ne ministri, ampak predstavniki opozicije.«

DL: Neprimeren predlog

V DL so zapisali, da so sami po državnozborskih volitvah leta 2011 predlagali oblikovanje vlade narodne enotnosti, ki bi jo s širokim dogovorom oblikovale vse stranke ali vsaj dvotretjinska večina, vendar predlog pri drugih strankah ni naletel na podporo. Po razpadu vlade Janeza Janše pa so vnovič predlagali vzpostavitev vlade s široko podporo in tehničnim, nestrankarskim mandatarjem, vendar je ta prizadevanja v okviru takratnega sredinskega trojčka sabotiral prav SLS. »Zdaj ko imamo opravilno sposobno vlado, ki intenzivno izvaja projekte za reševanje države iz gospodarske krize, pa je predlog za oblikovanje tehnične vlade neprimeren,« so prepričani v DL, kjer dodajajo, da podpirajo vlado Bratuškove in v njej intenzivno sodelujejo. Z veseljem pa bi soglašali z razširitvijo koalicije s SLS in širšim političnim dogovorom o ključnih projektih. V DL tudi poudarjajo, da je stranka izogibanje ideološkim temam zapisala med svoja poglavitna načela delovanja in zahtevala, da se zapiše tudi v koalicijski sporazum.

SDS: SLS seka mimo

Pobudi SLS nasprotujejo tudi v opoziciji. V SDS so se odzvali na twitterju. »Mogoče bi pa stranka SLS potrebovala tehničnega predsednika, da ne bi vsakič usekala mimo in da ne izpade iz parlamenta,« so zapisali že v četrtek. Da v tem trenutku tehnična vlada ne bi rešila problemov Slovenije, menijo tudi v opozicijskem NSi. Kot navajajo, imamo vladno koalicijo, ki sicer deluje izredno slabo in ne predstavlja rešitve za izhod Slovenije iz krize, ampak ima večino v parlamentu in s tem tudi odgovornost. Rešitvi sta po prepričanju NSi samo dve: nova vladna koalicija pri sedanji sestavi DZ ali morebitne predčasne volitve. Sicer pa v NSi pravijo, da ponujajo rešitve za izhod iz krize, zato že vse leto v parlamentarno proceduro vlagajo popravke zakonov, s katerimi želijo vsaj malo izboljšati gospodarsko sliko države. Kot še pišejo, pobuda SLS morda kaže na strah pred morebitnimi predčasnimi volitvami ali pa gre za željo po ponovnem sodelovanju v vladi. Za takšno sodelovanje pa, dodajajo, ne potrebujemo tehnične vlade, ampak se SLS lahko priključi obstoječi vladni koaliciji in pomaga s svojimi predlogi.

Deli s prijatelji