GEN ENERGIJA

Bogovič: Nekatere je srečala pamet, Novšak ostaja

Objavljeno 24. april 2012 19.04 | Posodobljeno 24. april 2012 19.05 | Piše: P. J., STA

Martin Novšak, ki ga je v četrtek poskušal razrešiti nadzorni svet, ostaja na vrhu Gen energije.

Martin Novšak ostaja.

KRŠKO – Na sedežu Gen energije v Krškem so nadaljevali v petek prekinjeno sejo nadzornega sveta družbe, na kateri so želeli zamenjati predsednika njene uprave Martina Novšaka. Temu je v ponedeljek v bran stopila Agencija za upravljanje kapitalskih naložb RS, ki je poslovanje družbe ocenila za uspešno, enako pa so ga danes ocenili tudi nadzorniki.

O razrešitvi danes ni bilo govora

Kot so sporočili iz Gen energije so na zadnji izredni seji nadzornega sveta družbe obravnavali izide njenega poslovanja, po katerih je skupina GEN lani ustvarila za 562 milijonov evrov prometa in 20,7 milijona evrov čistega dobička. Medtem je imela matična družba za 180 milijonov prometa in ustvarila 9,4 milijona evrov čistega dobička, so navedli. Kot dodajajo v Gen energiji, bi bil brez odpisov vrednosti finančnih naložb poslovni izid družbe v okviru načrtovanega.

Nadzorni svet je obravnaval tudi razvojna vprašanja družbe, o katerih se nadzorniki strinjajo, da so vsebinsko povezana z definiranjem razvoja slovenske energetike ter da bo za doseganje zastavljenih ciljev treba vlagati še veliko skupnih naporov. O razrešitvi direktorja družbe niso glasovali, zato Novšak ostaja direktor Gen energije, je po seji povedal predsednik nadzornega sveta Tomaž Savšek.

V Gen energiji so še zapisali, da sta varnost in zanesljivost obratovanja elektrarn v skupini njihova prednostna naloga, Nuklearna elektrarna Krško (Nek) pa je po vseh kazalnikih preverjanj med varnejšimi objekti v Evropi in svetu. Njihova odgovornost je tudi zagotavljanje vseh potrebnih pogojev za njeno stabilno obratovanje, so še sporočili iz Krškega.

Ponesrečen poskus

Skupina Gen energija poleg slovenske polovice Nek obvladuje še Savske elektrarne in Termoelektrarno Brestanica. Po sobotnem poročanju časopisa Dnevnik pa so na petkovi seji nadzornega sveta Gen energije želeli razrešiti njenega direktorja Novšaka. Kot utemeljitev naj bi nadzorniki navedli slabo poslovanje družbe.

Minister za kmetijstvo in okolje ter podpredsednik SLS Franc Bogovič pa je danes ob robu novinarske konference o ravnanju z odpadki v jugozahodni Sloveniji v Ljubljani izpostavil, da SLS ni usklajevala nobenih zadev na področju energetike. »Šlo je za neki ponesrečen poskus zamenjave vodstva Gen energije. Po mojih podatkih se to danes ne bo zgodilo. Mislim, da je nekatere srečala pamet,« je poudaril Bogovič.

Deli s prijatelji